• Načítám...
>

Baťa: boty všem! mapuje vznik obuvnického impéria

  • 11. července 2022,
  • 15:46,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Boty firmy Baťa zná asi každý. Jak se ale z malé ševcovské dílny stalo velké obuvnické impérium? To mapuje výstava "Baťa: boty všem!"

Reklama

Každý, kdo zavítá do Zámeckého areálu Ctěnice by rozhodně neměl zapomenout navštívit i tamější výstavu s názvem "Baťa: boty všem!". Výstava mapuje dějiny firmy Baťa od založení až do jejího znárodnění.

"Týká se ševcovského řemesla, ševců a jak nejlépe prezentovat toto řemeslo, než na příkladu zlínské firmy Baťa. Byla založena třemi sourozenci. Byla to Anna Baťová, Antonín Baťa a Tomáš Baťa. Bylo to v roce 1894 a vzniklo to jako malá živnost, malá ševcovská dílna ve Zlíně. Postupem času se vypracoval v takový velký světový komplex, který známe dnes," řekla Eliška Doleželová, autorka výstavy.

Zakladatel firmy Tomáš Baťa je právem považován za jednoho z našich největších podnikatelů. Z malé ševcovské dílničky dokázal vybudovat velké obuvnické impérium, které působilo v 56 zemích na 4 kontinentech. Návštěvníci mohou na výstavě vidět dobovou obuv a módní trendy první poloviny 20. století.

"Exponáty obuvi nám zapůjčilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Muzeum hlavního města Prahy doplnilo tyto exponáty o krásné oděvy z našich sbírek a doplňky. Najdeme tady krásnou obuv, krásné dámské střevíce, pánské střevíce, najdeme tady také první obuv, kterou vyráběla firma Baťa, tzv. séglovky, uvidíme tu zimní obuv meltonky, také dnes oblíbenou obuv perka a mimo jiné také obuv z reptilie, sportovní obuv," řekla Eliška Doleželová, autorka výstavy.

Výstava je tedy doslova plná bot různých stylů. K vidění jsou ale i reklamní letáky, tisky a fotografie z třicátých let 20. století. Součástí výstavy je také video o stavbě známého Baťova paláce, který je dodnes možné vidět na Václavském náměstí. Na své si na výstavě přijdou i ti nejmenší. Připraven je pro ně dětský koutek, kde si můžou mimo jiné trénovat i vázání tkaniček. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu