• Načítám...
>

Prahu zdobí nástěnné malby, muralů vznikne letos 12

  • 15. července 2022,
  • 15:17,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V různých městských částech metropole už druhým rokem ožívají dříve zanedbané stěny či podchody nebo se objevují nové muraly, které vybrala porota v uměleckých soutěžích projektu MuralArt UM. V rámci tohoto projektu letos vznikne celkem 12 nových intervencí.

Reklama

Možná jste si v poslední době všimli, že zanedbané podchody či zdi ozdobily různé streetartové malby. V rámci projektu MuralArt vzniká nebo vznikne jen letos několik nových uměleckých děl po celém městě. 

"My jsme se rozhodli podporovat umění ve veřejném prostoru, máme na to program Umění pro město, kde vznikla taková sekce MuralArt. V letošním roce jsme se rozhodli podpořit 7 míst, kde tedy vzniknou velkoplošné malby. Jsou to různé typy míst, podchod nebo slepá strana budovy, nebo třeba taková stěna, která stojí za námi. Chceme tím podpořit nejenom umělce, kteří zažívali celkem těžké chvíle v poslední době, máme na tom rádi i to, že umění přichází mezi občany, mezi kolemjdoucí. Aniž o tom víte, tak procházíte kolem uměleckého díla, které vám může nějak zpříjemnit chvíli," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

 Kromě Vltavské ozdobily muraly třeba i Žižkov. Výjevy ze života mýtického hrdiny z dob protektorátu, který byl se Žižkovem spojován, jsou k vidění na pilířích mostu pro pěší přes Husitskou ulici a v jeho okolí. O motiv Péráka se postarala streetartová umělkyně Toy Box. Velkoplošný mural zkrášlil také tramvajové obratiště Nádraží Hostivař. Kolem tamní točny krouží dokola v nekonečné denní a noční smyčce plavkyně od Davida Mazance. Praha se ale nebrání ani vzniku dalších streetartových ozdob.

"Ono tomu předchází celkem dlouhé vyjednávání, protože my musíme nejdříve kontaktovat vlastníka. Ty muraly, které teď vznikají, většinou patří firmám, které jsou tedy městské, jako TSK nebo Dopravní podnik. Tam je samozřejmě pak ta domluva jednodušší, v případě soukromých majetků, tam je to trošku složitější, ale určitě budeme rádi, když nám občané pomůžou vytipovat nějaká další místa, kde by třeba mohl být nějaký mural," řekla Hana Třeštíková. 

 Na uměleckých intervencích ve veřejném prostoru spolupracuje Praha s městskými organizacemi jako je Technická správa komunikací, Institut plánování a rozvoje, Dopravní podnik, ale i se soukromými investory. Veškeré ukázky najdete na stránkách umenipromesto.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu