• Načítám...
>

V Klánovickém lese se připravují budoucí policejní psi

  • 19. srpna 2022,
  • 11:33,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Odhalení pachatele, jeho dostižení i zadržení. Taková je práce policistů, ale i jejich psích parťáků. Čtyřnozí strážníci maturitu sice nepotřebují, specifické policejní zkoušky ale ano. Na jejich přípravu jsme se s kamerou přijeli podívat na Útvar psovodů Městské policie Praha v Klánovicích.

Reklama

Tohle je Bax, dvouletý německý ovčák, který se připravuje na své budoucí povolání. Pracovat bude u policie jako hlídková služba. Od profesionála už ho dělí jen závěrečná zkouška. Na tu denně cvičí se svým dvounohým parťákem z Útvaru psovodů Městské policie Praha.

"Bude specializován na tu hlídkovou službu, což znamená na demonstrace, zadržení pachatelů a udržování veřejného pořádku," řekl František Sova - psovod Městské policie Praha.

I když někdy samotný výcvik může působit jako hra, budoucího čtyřnohého policistu by ale měl připravit na ostrý střet třeba i s ozbrojeným pachatelem.

"Můžeme najít pachatele nějaké trestné činnosti, když budeme kontrolovat nějaký objekt a v tom objektu se bude nacházet pachatel, který tam bude třeba něco vykrádat. Ten pes by ho měl umět označit, to znamená najít, označit štěkotem a posléze zadržet," řekl František Sova - psovod Městské policie Praha.

Služebního psa si městští policisté pořizují sami. Při výběru se zaměřují na zdravotní stav štěněte. Svou roli ale mohou sehrát i pracovní výsledky jeho rodičů. Důležitá je samozřejmě i povaha. Bax je prý vyrovnaný, výcvik ho navíc baví a tak majitel nepochybuje, že brzké zkoušky úspěšně složí. 

"Dobře se s ním spolupracuje, dobře se cvičí a je takový přátelský. Ale když má provést ty své různé zákroky, tak ty je schopen provést," řekl František Sova - psovod Městské policie Praha.

Své naděje do nového čtyřnohého parťáka ale vkládá i majitel Klifhengra - teprve deseti měsíčního německého ovčáka.

"Je to temperamentní zvíře po rodičích, kteří složili moře zkoušek, takže má předpoklady. Je od malička svěží, vše dělat chce, ještě se mi nestalo, že by něco odmítl dělat. Šel poprvé do vody, viděl poprvé kladinu, šel tam, šel do tmy a všude měl radost, takže úplně super, jsem spokojený," řekl Jaroslav Souček - psovod Městské policie Praha.

Fungující partnerství ale, stejně jako u lidí, ani tady není o snaze jednotlivců. Chuť do práce musí psovi občas pomoci navodit i policista. Jednoduše si dvojice musí sednout.

"Krásně poznáte už jen podle toho, jak ten pes vedle svého psovoda sedí. Že se na něj upřeně dívá, má vztyčené uši. V podstatě to vypadá, jako když se ten pes na toho psovoda směje. A takový vztah je právě důležitý," řekl Jiří Pavlovský - vedoucí Útvaru psovodů Městské policie Praha.

Po ukončení kariéry u městské policie, která může trvat i deset let, odchází většina psů takzvaně na důchod ke svému majiteli, který jim po celou dráhu strážníka byl zároveň parťákem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu