• Načítám...
>

Národní galerie zahájila podzimní sezónu

  • 27. září 2022,
  • 14:43,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Co vedlo malíře Jana Preislera, Františka Kupku, Emila Fillu či Bohumila Kubištu k tomu, aby odložili paletu a štětec a zobrazili se na svých autoportrétech s kuřáckými atributy? Výstava V kroužcích dýmu ukáže, jak tento typ zobrazení vypovídal o proměně tradičně vnímaného umělce v nezávislého tvůrce. Výstava je k vidění ve Veletržním paláci.

Reklama

Národní galerie Praha zahájila podzimní sezónu otevřením tří výstav. Jedna z nich, pod názvem "V kroužcích dýmu: Portrét moderního umělce", je umístěná v 1. patře Veletržního paláce a představuje portréty a autoportréty moderních umělců, kteří jsou zachyceni jako kuřáci cigaret, milovníci doutníků a dýmek.

"Toto téma ukazuje, že umělec v určitou chvíli odložil paletu a štětec - tradiční atributy jeho profese a můžeme vidět umělce, který se představuje jako dandy, rebel či dekadent, ale také umělce, kteří kouří dýmky a kteří se naopak zachycují v určité atmosféře snění a tím dávají najevo, že umělecká tvoření vychází z jejich vlastní fantazie," řekla Petra Kolářová, kurátorka výstavy.

Na výstavě jsou k vidění nejen díla českých umělců, ale také zahraniční zápůjčky, a to především z galerií v Paříži.

"Návštěvníci mohou vidět obraz Édouarda Maneta - Servírka, který pochází ze stálé expozice orsayského muzea, ale také díla z Munchova muzea, a to především portrét Stanisława Przybyszewského, který byl vystaven v Praze na výstavě v roce 1905 a teď se vrací po 120 letech zpět do Čech, do Prahy a my ho představujeme v kontextu autoportrétů významných českých umělců Emila Filly či Jana Preislera, kteří se tímto dílem přímo inspirovali," řekla Petra Kolářová, kurátorka výstavy.

Spolu s výstavou bude probíhat také několik doprovodných akcí, jako například workshopy či semináře. Více informací najdou zájemci na webových stránkách Národní galerie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu