• Načítám...
>

Gorily Kisumu a Duni už obhlédly svůj budoucí domov

  • 27. října 2022,
  • 11:05,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Zoo Praha pokračuje postupné zabydlování a seznamování mezi novou gorilí dvojicí Kisumem a Duni. Ti do Česka přiletěli z Rakouska a Španělska v září jako nová posila chovu místního chovu goril. Seznamování Kisumu a Duni s hlavní skupinou goril řídí chovatelé postupně a opatrně. Zahraniční nováčci žijí zatím společně, ale mimo tuto skupinu. Teď se ale poprvé podívali alespoň do prázdné hlavní expozice, kam se za pár týdnů budou sami stěhovat.

Reklama

V novém pavilonu goril pražské zoo se stále zabydlují Kisumu s Duni. Zatím odděleně od hlavní skupiny. Nová dvojice teď ale vůbec poprvé měla možnost prozkoumat o samotě také hlavní expozici pavilonu. Tedy svůj budoucí domov.

"Probíhalo to dost obezřetně, trvalo jim to dost dlouho, než sebraly odvahu a prošly celou tu expozici, ale k tomu nakonec došlo, takže si to prozkoumaly. Ještě bychom to rádi jednou zopakovali a potom budeme moci k tomu samotnému spojování goril," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů. 

Noví přistěhovalci - pětadvacetiletý gorilí samec Kisumu z Rakouska a devítiletá samice Duni ze Španělska se v pavilonu Dja zabydlují už pár týdnů.

"Samec Kisumu k nám přišel 9. září a samice Duni týden po něm, takže tu karanténu absolvovali spolu a my už jsme je spojili a seznámili během té karantény. Takže už jsou spolu pěkně sžití," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů. 

Po dopravení goril do Česka musely obě podstoupit třicetidenní karanténu. Následné spojování goril je ale náročné. V pohotovosti musí být ošetřovatelé i veterináři, protože reakce zvířat na nové prostředí i na spolubydlící je nepředvídatelná. Chovatelé proto na gorily nespěchají.

"Zpočátku to bylo tak, že se viděly přes mříže, přes chodbu, aby na sebe nemohly sáhnout a my jsme sledovali jejich reakce. Následně jsme je spojovali s bariérou, kterou tvořila mříž. Mezery mezi mřížemi byly tak úzké, aby na sebe nemohly sáhnout, ale aby se mohly přiblížit a aby nedošlo k nějakému zranění, ukousnutí prstu nebo k něčemu takovému," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů. 

K podobnému incidentu ale nedošlo a chovatelé si zatím celý postup seznamování goril pochvalují. Na řadě už je teď samotné spojení dvou nováčků se zbytkem skupiny. K tomu by mělo podle chovatelů dojít během druhého týdne v listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu