• Načítám...
>

Repase stoletého vodojemu Flora je u konce. Trvala 3,5 roku

  • 2. listopadu 2022,
  • 11:30,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Málokdo ví, že pod travnatým kopcem nedaleko obchodního centra Flora na Vinohradech se skrývá nejstarší vodojem v Praze. Ten poslední tři a půl roku procházel kompletní rekonstrukcí. Složitá repase je teď u konce. Praha za ni zaplatila téměř 435 milionů korun.

Reklama

Rozsáhlá rekonstrukce nejstaršího pražského vodojemu Flora skončila. Obnova klíčové vodovodní infrastruktury proběhla po více než 100 letech.

"Tento objekt byl provozně zahájen 1914 a ty konstrukce už byly takové dosluhující a ta obnova byla bezpodmínečně nutná. To znamená, sanace těch jednotlivých komor byla kompletní vyrubání toho objektu a realizace nového vodojemu na stejném místě," řekl Pavel Válek - předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti.

Rekonstrukce vodojemu Flora trvala 3, 5 roku a město přišla na 435 milionů korun.

"Tady se nachází 4 komory. Ty komory jsou v podstatě velké betonové bečky vysoké zhruba 5 metrů. Došlo ke kompletní sanaci betonu, protože jsou to betonové stavby, takže ty betony byly v nejhorším stavu a došlo k výměně armatur. Původní litinové armatury a rozvody byly vyměněny kompletně za nerezové," řekl Petr Mrkos - generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací.

Samotná rekonstrukce byla náročná především z pohledu výstavby. Ta totiž probíhala v poměrně frekventované oblasti pražských Vinohrad.

"Já jsem velmi ráda, že to nenarušilo život Pražanů, protože přeci jen tento více než stoletý vodojem je dneska už v centru Prahy, protože Vinohrady, to už je opravdu centrum a rekonstruovalo se to zde, rekonstruovala se i část toho káranského přivaděče a myslím, že to proběhlo velmi rychle a velmi úspěšně," řekla Jana Plamínková - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Obnova vodohospodářské infrastruktury v této lokalitě ale ještě nekončí. Aktuálně se projektuje rekonstrukce zbývajících dvou komor vodojemu. Vodovodní propojení z Podolí na Floru by se mělo začít stavět zhruba za rok. Významná investice by město měla přijít na jednotky miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu