• Načítám...
>

Praha opět odložila volbu nového primátora

  • 27. listopadu 2022,
  • 18:53,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pokračující ustavující zastupitelstvo znovu odložilo volbu nového primátora a radních. Strany se totiž stále nedohodly na koalici. Spolu se snaží o koalici se STAN a také s Piráty. Ti ale chtějí přibrat Prahu Sobě, kterou ale Spolu odmítá. Patová situace tak i nadále trvá.

Reklama

Co se vleče, neuteče. Tím se nejspíš řídí pražští zastupitelé. Strany se totiž stále nedohodly na nové koalici. Pokračující ustavující zastupitelstvo tak opět odložilo volbu nového primátora a radních. Spolu chce koalici se STAN a také s Piráty. Ti ale chtějí přibrat Prahu Sobě, kterou ale Spolu odmítá. 

"Z čeho neustoupíme, že nebudeme dělat koalici se starou koalicí, to znamená, že se nestane, že bychom byli s Piráty a Prahou Sobě," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - lídr koalice Spolu a zastupitel hl. m. Prahy.

"Máme odhlasováno na klubu, že jsme pevnou součástí aliance a to, co my žádáme, je, aby to koalice Spolu respektovala, tak, jako my je respektujeme, že jsou koalicí Spolu a ne třemi samostatnými partajemi. My jim také neposíláme nabídku jako každý partaj zvlášť," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor hl. m. Prahy.

"Pan primátor, který nevyhrál volby, má pocit, že je stále hlavní osobou pražské komunální scény, tak mě to mrzí, říkám to nerad, ale není to tak. Volby vyhrálo Spolu, tato koalice tří pravicových stran a je logické, že chtějí jako vítězové voleb prosadit většinu našeho programu," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - zastupitel hl. m. Prahy.

"Praha Sobě a Piráti nepochopili, že proběhly volby, že oni je nevyhráli, že sice ze zákona ta rada pokračuje, aby tady bylo nějaké vedení, ale že už nemá politický mandát. Jinými slovy, že ty její kroky jsou legální ze zákona, ale nejsou legitimní," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

A to se řešilo už během prvního ustavujícího zastupitelstva na začátku listopadu, kdy vítězná koalice Spolu kritizovala dosluhující vedení magistrátu za to, že navzdory zákonu o hlavním městě Praze rozhoduje o záležitostech, které by snesly odkladu. 

"Tam je naprosto jasně řečeno, že končící rada primátora má dělat jen činnost, která je nutná k udržení chodu magistrátu a nemají dělat žádné kroky, které jsou nevratné, dlouhodobé," řekl Bohuslav Svoboda, lídr vítězné koalice Spolu a zastupitel hl. m. Prahy. 

Pražští zastupitelé proto zvolili členy a předsedy kontrolních výborů. Ti mají dohlížet na to, aby dosluhující rada dělala pouze nezbytná rozhodnutí v rámci chodu radnice. Na začátku listopadu byly zvoleny první tři magistrátní výbory, ve čtvrtek čtyřiadvacátého pak i zbylých čtrnáct.

"Budou takovým korektivem jednání rady. Nerozumím tomu, proč se vytvoření výboru, kde by se ti tisky projednávaly, tak brání," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

"Hlavně si dokážu představit, že tohle je skutečně věc, která by počkala ještě ty tři týdny do 15. 12., protože tohle prostě není věc, která teď v tuto chvíli hoří," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor hl. m. Prahy.

Praha už na nového primátora čeká rekordně dlouho. Na čtvrtečním jednání politici nakonec volbu nového vedení metropole zařadili na příští schůzi. Ta je naplánována na 15. prosince. S ní by pak mělo dojít i ke schválení nového rozpočtu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu