• Načítám...
>

Co by znamenalo, kdyby Praha nestihla schválit rozpočet

  • 28. listopadu 2022,
  • 15:28,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Příjmy téměř 100 miliard. Výdaje bezmála 105 miliard. To jsou peníze, se kterými by Praha mohla v příštím roce hospodařit. Rozpracovaný materiál mají zastupitelé projednat 15. prosince. Do konce roku by měl být schválen. Jednání by ale mohly ohrozit rozkoly ve vedení Prahy, které by konečný výsledek mohly oddálit.

Reklama

Příjmy téměř 100 miliard. Výdaje bezmála 105 miliard. To jsou peníze, se kterými by Praha mohla v příštím roce hospodařit. Návrh rozpočtu pražští zastupitelé schválili minulý týden ve čtvrtek. Finální verzi mají projednat 15. prosince. Jenže Praze zatím stále vládne dosluhující primátor a současně už ale také noví členové zastupitelstva. Vedení magistrátu tak často řeší neshody, které rozhodování přinejmenším protahují. 

"Mě ta situace těší v tom, že když máte koalici, tak máte vlastně dopředu nějakou dohodu, že za těch a těch okolností máte dost hlasů na to, abyste to schválili. Takhle musíte hledat tu dohodu napříč zastupitelstvem. Samozřejmě jde o to, že to je těžší hledání toho dostatečného počtu hlasů," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - předseda finančního výboru zastupitelstva hl. m. Prahy.

Výsledná verze rozpočtu by ale měla být schválená nejpozději do konce roku. V opačném případě se Praha v roce 2023 ocitne v tzv. rozpočtovém provizoriu. To znamená, že by město v příštím roce hospodařilo se stejně velkým objemem peněz jako v roce předchozím. Současně by ale měsíčně nesmělo utratit víc než jednu dvanáctinu z celkové částky. Taková situace by ale kvůli rostoucí inflaci mohla být problém.

"Město samo nemůže bez nějakých omezení a bez problémů financovat první dva měsíce příštího roku jednu dvanáctinu letošního rozpočtu, protože ty meziroční nárůsty jak v oblasti mezd, tak v oblasti energií jsou větší, než bychom si mohli tímto způsobem dovolit," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - předseda finančního výboru zastupitelstva hl. m. Prahy.

Jen pro představu, taková situace by se pak dotkla třeba veřejné dopravy, sociálních a zdravotnických služeb nebo oblasti školství. V nelehké situaci by se tak ocitly i některé městské části. Jejich rozpočty jsou totiž s rozpočtem města provázané.

"Dá se v rozpočtovém provizoriu hospodařit dva měsíce, ale potom už by to byl větší problém, protože bychom nemohli dělat veškeré investiční akce, které máme naplánovány. To znamená, nebyl by to rozpočet aktivní, nebyl by to rozpočet, který nějakým způsobem reflektuje na současné potřeby lidí, takže by to byl problém," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

"Rozpočet je nejdůležitější zákon nejen ve sněmovně, ale i v hlavním městě. Signál takový, že se neschválí rozpočet, tak je to signál občanům, že je tady opravdu něco špatně," řekla Alexandra Udženija (ODS) - předsedkyně zastupitelského klubu a starostka MČ Praha 2.

Informační dokument o přípravě rozpočtu už pražští zastupitelé schválili. Dokument teď dopracuje magistrátní odbor rozpočtu, projednají ho výbory zastupitelstva a následně bude zveřejněn na úřední desce. Finální verzi návrhu rozpočtu by zastupitelé měli projednat 15. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu