• Načítám...
>

V Galerii Vyšehrad jsou k vidění díla Aleny Ladové

  • 28. listopadu 2022,
  • 7:58,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Díla Aleny Ladové jsou po padesáti letech opět k vidění v Praze. Návštěvníci si je mohou prohlédnout až do 8. ledna na Vyšehradě. Tedy na místě, které je s touto malířkou a ilustrátorkou pevně spjaté.

Reklama

U příležitosti třicátého výročí úmrtí malířky a ilustrátorky Aleny Ladové se koná její první samostatná výstava v Praze po téměř padesáti letech. Díla jsou k vidění v Galerii Vyšehrad.

"Je tady k vidění její volná tvorba, její knižní ilustrace, pak takové její drobné osobní kresbičky, rodinné fotografie, knižní tituly, ilustrace do knih, její busta a jako taková třešnička na dortu obraz Josefa Lady, když Alenu portrétoval," řekl Josef Lada ml., syn Aleny Ladové.

"V rámci výstavy Aleny Ladové po 50 letech v Praze jsme řekli, že bychom chtěli samozřejmě v rámci té doby akcentovat zimní tématiku a vánoční, ale chtěli jsme tady také ukázat takový průřez celou tou tvorbou. Alena Ladová je vlastně jako ve stínu jejího slavného otce Josefa Lady, přitom má mnoho co nabídnout a je škoda, aby to lidem bylo skryto," řekl Martin Lada, vnuk Aleny Ladové.

Dětství Aleny Ladové je přitom s místem konání výstavy pevně spjaté, narodila se totiž v bezprostřední blízkosti Vyšehradu.

"Paní Ladová i její otec Josef Lada jistou dobu svého života žili v Podskalí, takže nedaleko Vyšehradu. Navíc výstavu v Praze paní Ladová dlouhou dobu neměla a nám se letošní výročí 30 let od jejího úmrtí zdálo ideální příležitostí její dílo prezentovat právě na Vyšehradě, protože tradiční Vánoce si bez obrazů Josefa a Aleny Ladových ani neumíme představit," řekl Petr Kučera, ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad.

Výstava bude v prostorách galerie k vidění až do 8. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu