• Načítám...
>

Muzeum Prahy vystavuje více než 40 betlémů

  • 7. prosince 2022,
  • 0:03,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Nuzný chlév, Panna Maria a svatý Josef pečující o právě narozeného Ježíška. Jeden z nejstarších příběhů, který zná snad každý z nás. Příběh, který inspiroval nesčetně mnoho umělců. Muzeum Prahy začátkem adventu připravilo více než 40 zobrazení této scény. Výstava je vidění až do 26. února roku 2023.

Reklama

Příběh narození božího syna inspiruje umělce po staletí. 

"Zobrazování narození spasitele známe už z dob raného křesťanství, které můžeme vidět na sarkofázích, stěnách chrámů nebo malířských plátnech, jejichž inspiraci nalezeme v evangeliích Matouše a Lukáše nebo v legendách, které si vyprávěli mezi sebou lidé," řekla Dagmar Macáková - spoluautorka výstavy.

První trojrozměrný betlém zhotovil sochař Arnolfo di Cambio ve 13. století v Itálii. Jeho klanění tří králů z kamene vytvořil pro baziliku Santa Maria Maggiore v Římě.

"Poté se dál šířil tento zvyk pomocí řádů církevních, jako byli třeba františkáni nebo dominikáni, ale pro nás pro Českou zemi byl zásadním řádem jezuitský. Tento řád k nám přišel v polovině 16. století," řekla Dagmar Macáková - spoluautorka výstavy.

Od 17. století se začaly betlémy objevovat v mnoha rodinách a tato tradice je živá do dneška, jak demonstruje Muzeum Prahy v zámeckém areálu Ctěnice. 

"Aktuálně otevřená výstava Betlémy - živá tradice nabízí přehled betlémů jak historických, tak tvorby současných tvůrců, autorů betlémů a také sbírky sběratelů Spolku českých betlemářů," řekla Dagmar Macáková - spoluautorka výstavy.

Vystaveno je více než 40 celků vztahujících se k tvorbě a stavění betlémů v našich zemích.

"Nejstarším exponátem je Svatá rodina, která pochází ze 16. století a je ve sbírce Muzea hlavního města Prahy," řekla Dagmar Macáková - spoluautorka výstavy.

O tom, že betlémy nemusí být pouze ze dřeva, se přesvědčíte právě tady. Některé vystavené betlémy jsou ze skla, vosku, papíru a nebo třeba perníku. Ovšem mezi ty nejméně tradiční materiály se řadí například kukuřičné šustí, rybí šupiny a nebo vizovické pečivo.

Další betlémy jsou zhotovené z keramiky, textilu a slámy. 

"V betlémě nesmí chybět Ježíšek, jeho maminka Marie a tatínek Josef. Do betléma spěchají naši pastýři, pastuškové a 6. ledna přichází tři králové," řekla Dagmar Macáková - spoluautorka výstavy.

V betlému nebo též jesličkách se vyskytují i nejrůznější zvířáta a andělé.

"Betlém se uklízí 2. února na Hromnice," řekla Dagmar Macáková - spoluautorka výstavy.

Podle tradice by se měly betlémy stavět na konci adventního období, a to postupně. Šestého ledna se mají přidat poslední postavičky a proto by se měl uklízet později než ostatní vánoční výzdoba. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu