• Načítám...
>

V Praze i letos platí zákaz používání pyrotechniky

  • 7. prosince 2022,
  • 23:00,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Praze platí zákaz ohňostrojů v parcích i historickém centru. Těm, kteří vyhlášku poruší, hrozí vysoké pokuty. Vedení magistrátu tak chce chránit obyvatele i zvířata.

Reklama

Ohňostroje, petardy nebo rachejtle. Obyvatelé i návštěvníci Prahy si je ani letos neužijí. Hlavní město používání pyrotechniky na svém území zakázalo už před dvěma lety. Omezení se týká i tradičních oslav Silvestra a Nového roku.

"Tato vyhláška platí hlavně v centru města, ale týká se také parků, blízkosti zoologické zahrady, blízkosti škol nebo nemocnic," řekl Vít Hofman - mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Rachejtle tak není možné odpalovat ani v oblíbených lokalitách, jako je Stromovka, Petřín nebo Letenské sady. 

anketa

Stres kvůli ohňostrojům pak trápí zvířata. Některým domácím mazlíčkům sice může pomoci lidská přítomnost, jenže traumatizující chvíle během pár minut oslav prožívá i divoká zvěř. Své o tom ví i jejich záchranáři.

"Těm zvířatům ty ohňostroje způsobují šoky, protože jim vadí samozřejmě ty záblesky a ty rány od těch petard. Ti ptáci se pak plaší, vzlétávají ve tmě a narážejí do mostů, do trolejí na mostech a tím si způsobují různá zranění, někdy i smrtelná," řekl Jaroslav Kubíček - ornitolog, Záchranná stanice pro volně žijící živočichy hl. m. Prahy.

Podobný osud měla i tahle labuť, která před dvěma lety při novoročním ohňostroji v Praze v panice narazila do tramvajového vedení. Ošetřovatelé ze záchranné stanice zvíře sice zachránili, do volné přírody už se ale nevrátí.

"Způsobila si zranění, díky kterému oslepla a dožívá ve stanici," řekl Jaroslav Kubíček - ornitolog, Záchranná stanice pro volně žijící živočichy hl. m. Prahy.

Dodržování nařízení bude v ulicích Prahy během Silvestra kontrolovat zvýšený počet policistů. Za jeho porušení hříšníkům hrozí vysoké pokuty.

"Na místě mohou uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun a pokud přestupek postoupí správním orgánům, může se částka vyšplhat až na 100 tisíc," řekla Jiřina Ernestová - mluvčí MP Praha.

To nejhorší ale nejsou pokuty, ale naprosto zbytečná a někdy i trvalá zranění. Utržené prsty nebo nenávratně poškozený zrak, s tím se každoročně potýká pražská záchranka.

"Ty oči se opravují hůř, než ty končetiny. Určitě prioritizovat ochranu očí a nebo ty vzdálenosti, které každý výrobce předepisuje. Budou-li dodrženy, tak nebudeme mít žádnou práci," řekl Petr Kolouch - ředitel ZZS hl. m. Prahy.

Pokud si třeba rachejtle budete chtít odpálit, dbejte při tom na ochranu a předem si ověřte, zda na vybraném místě neporušujete vyhlášku. Pražský magistrát proto na svých stránkách připravil interaktivní mapu. Praha sama, stejně jako v loňském roce, ohňostroj neplánuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu