• Načítám...
>

Štefánikova hvězdárna je otevřena za jasného počasí celý rok

  • 8. února 2023,
  • 9:14,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Hvězdárna nebo astronomická observatoř je místo, které se využívá k pozorování dějů na nebeské sféře. Každá hvězdárna je závislá na počasí, protože bez jasné oblohy nepomůže ani ten nejlepší dalekohled. Štefánikova hvězdárna, kterou máme téměř v centru našeho hlavního města, je otevřena skoro denně a nabízí zajímavosti i v případě nepříznivého počasí.

Reklama

Štefánikova hvězdárna nabízí veřejná pozorování denní i noční oblohy velkými dalekohledy za jasného počasí po celý rok. 

"Hvězdárna má tři kopule a jeden pozorovací domeček, z toho dvě jsou za běžných provozních dnů přístupné veřejnosti. Hlavní, kde se teď nacházíme a západní," řekl Tomáš Prosecký - vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

Když se hvězdárna v roce 1928 otevřela, byla téměř na okraji Prahy. Nyní je Petřín centrem hlavního města, čímž je pozorování oblohy komplikovanější kvůli světelnému znečištění. 

"V té hlavní kopuli máme novinku, tady umístěný experimentální elektronický dalekohled, který nám umožňuje pozorovat objekty hlubokého vesmíru, to znamená ty slabší objekty, jejichž pozorování pomocí klasických optických dalekohledů brání světelné znečištění. Tento nový dalekohled by to měl kompenzovat," řekl Tomáš Prosecký - vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

Ve druhé kopuli se nachází zrcadlový optický dalekohled pro pozorování jasnějších objektů včetně Slunce a jeho slunečního povrchu, což by bylo klasickým dalekohledem vyloženě nebezpečné. 

"Na večerní obloze pak samozřejmě můžeme pozorovat Měsíc. Nejvhodnější období pro pozorování Měsíce je tehdy, kdy se nachází v první čtvrti, můžeme pozorovat planety, teď je třeba viditelný Mars, pomalu nám z té večerní oblohy mizí Jupiter a naopak nastupuje Venuše," řekl Tomáš Prosecký - vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

Typická doba prohlídky hvězdárny činí přibližně 45 - 60 minut. V případě nočního pozorování se však může výrazně prodloužit. 

"Večer můžete klidně vydržet, pokud vám nebude zima, celé dvě hodiny, co máme otevřeno, protože ty objekty postupně měníme," řekl Tomáš Prosecký - vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

V zimních měsících je v kopulích opravdu chladno, protože se zde nesmí topit. Stoupající teplý vzduch by totiž naprosto zkazil obraz. 

"Ani když je ošklivo, tak se u nás nudit nebudete, protože se pod námi nachází dvě patra, kde je astronomická výstavka," řekl Tomáš Prosecký - vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

Hvězdná či planetární stezka přiblíží představu o rozměru vesmíru a interaktivní prvky například sdělí, kolik vážíme na které planetě. K vidění je mnoho vzácných meteoritů a některé si návštěvník může i osahat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu