• Načítám...
>

Praha stáhla výpověď smlouvy o pronájmu břehu převozníkovi

  • 23. února 2023,
  • 8:50,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský převozník může dál používat břeh Vltavy, který mu pronajímá Praha. Nové vedení města totiž zrušilo rozhodnutí z loňského podzimu o zrušení pronájmu břehů a přístupů k Vltavě. Hlavním argumentem bylo, že končící rada nemá po volbách od voličů mandát k tomu, aby podobná rozhodnutí dělala.

Reklama

Praha zrušila rozhodnutí o výpovědi pronájmu průchodu a břehu Vltavy paroplavební společnosti Pražské Benátky. O výpovědi nájemní smlouvy rozhodlo loni na podzim dosluhující vedení města s tím, že metropole kvůli starým smlouvám přichází o statisíce korun ročně.

"Ty smlouvy jsou podle mě nevýhodné, Praha vlastně z jednoho přístavu za ten pronájem té přístupové cesty dostává 4000 korun ročně, v tom druhém případě jde o 17 tisíc korun ročně, hodnota těch pozemků, vzhledem k tomu, že díky nim je možné se dostat k těm přístavům, je samozřejmě mnohem vyšší," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

"Platíme samozřejmě symbolickou částku, která i vychází z toho, že toto přístaviště nevyužíváme jen my, to přístaviště a ten přístup využívá i 20 rybářů, kteří tady mají pramice, rybářský svaz, ale my jsme samozřejmě schopni tu částku navýšit, ale na to se nás nikdo neptá. Nikdo nás o to nežádal," řekl Zdeněk Bergman - provozovatel firmy Pražské Benátky.

Nově zvolené zastupitelstvo teď uložilo radě města, aby výpověď pronájmu průchodu a břehů soukromé společnosti stáhla. To jen ale prozatím. O tom, co přesně s průchody a břehy v budoucnu bude, má v nejbližších měsících rozhodnout studie. 

"V této chvíli nás zastupitelstvo vyzvalo k tomu, ať s panem Bergmanem jednáme o zvýšení té ceny, takže to uděláme, zároveň se má vypracovat ta studie na nějaké dlouhodobější řešení, tím výsledkem má být, že pokud má být někde přístaviště kontrolované Prahou, tak se má vysoutěžit ten provozovatel. Myslím si, že ty studie budou trvat minimálně několik měsíců, že letos se to nestane. Pan Bergman tam působí dlouhodobě, takže mi nepřijde ani tak špatné dát nějaký větší časový prostor pro to přehodnocení na to dlouhodobé hledisko," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

"Nerozumím kolegovi Zábranskému, co by chtěl prošetřovat, prostě buď je nájemní vztah, rozumím tomu, že někdo může chtít vyšší nájemné, to je samozřejmě legitimní, pak je nabídka, poptávka, jestli se najde někdo, kdo dá vyšší nájemné nebo jestli se domluvíme se současným nájemníkem toho přístupu k Vltavě na zvýšení nájemného, ale to nezáleží na zastupiteli, to záleží na odboru majetku, aby vyjednal co nejlepší smlouvu z pozice města s daným nájemníkem," řekl Jan Wolf (Spojené síly pro Prahu) - radní hl. m. Prahy.

Samotné přezkoumání teď podle vedení Prahy potrvá minimálně rok. Proti zrušení smlouvy o pronájmu se loni v listopadu postavila část dosluhujících radních z koalice Spojené síly pro Prahu, ale i nově zvolení zastupitelé Spolu a dalších stran. Hlavním argumentem pak bylo, že končící rada nemá po volbách od voličů mandát k tomu, aby dělala podobná rozhodnutí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu