• Načítám...
>

Zdi Císařské konírny zdobí gobelíny z Valašska

  • 27. března 2023,
  • 16:37,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Výstava o zázraku znovuzrození výtvarné předlohy v gobelínu představuje v Císařské konírně tvorbu Moravské gobelínové manufaktury, která ve Valašském Meziříčí pokračuje ve stodvacetipětileté tradici tkaní tapiserie v českých zemích. Výstava započala v zimě a potrvá do 23. dubna.

Reklama

V prostorách Císařské konírny na Pražském hradě se koná výstava Znovuzrození v gobelínu. Největší zásluhu na jejím vzniku měl a má akademický malíř Jan Strýček, který je zároveň ředitelem i výtvarníkem Moravské gobelínové manufaktury z Valašského Meziříčí.

"Ten název je pro celou tuto tvorbu nesmírně důležitý, protože v sobě obsahuje už ten samotný proces toho, jak gobelín nebo tapiserie vlastně vzniká. Na počátku stojí nějaké umělecké dílo, které je převedeno do kartonu, to pak tkadleny přetvoří v gobelín nebo tapisérii a tak najednou vzniká nové umělecké dílo, takže ten původní obraz se znovuzrodí v nové formě a novém materiálu," řekla Martina Lehmannová, kurátorka výstavy.

Na výstavě je celkem představeno na tři desítky monumentálních gobelínů vytvořených v Moravské gobelínové manufaktuře převážně v posledních patnácti letech. Patří mezi ně tapiserie utkané podle předloh vynikajících českých výtvarných umělců, jako jsou Mikuláš Medek, Karel Malich, Jiří Sopko a Petr Nikl.

"Ústředním souborem, který je vystavený na výstavě Znovuzrození v gobelínu, je soubor tapisérií vytvořených podle linořezů Josefa Čapka. Přestože jsou téměř 100 let staré, tak jsou velmi výmluvné k současné situaci. Josef Čapek byl zapřisáhlý humanista, antimilitarista a bohužel je také příkladem jednoho z umělců, kteří zemřeli v průběhu druhé světové války. Tato díla odkazují k samotnému Čapkovi, ale také k tomu, co se děje třeba i dnes, když se podíváme směrem na Ukrajinu," řekla Martina Lehmannová, kurátorka výstavy.

Výstava tu bude pro návštěvníky ke shlédnutí do 23. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu