• Načítám...
>

Kampaň nabádá ukrajinské spoluobčany k očkování

  • 30. března 2023,
  • 16:04,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

V Česku získalo dočasnou ochranu před válkou více než půl milionu Ukrajinců. Na Ukrajině platí jiná pravidla pro očkování, než na našem území a tak jim často chybí základní očkování proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím, žloutence B, záškrtu, tetanu, černému kašli a tuberkulóze. O vyšší proočkovanost našich nových spoluobčanů se nyní snaží osvětová kampaň s názvem "Očkujeme se beze strachu pro život".

Reklama

Očkovat se nenechám, protože s očkováním roste pravděpodobnost, že chorobu dostanu. Tak to je nejčastější mýtus, který se říší ohledně vakcinace. Podobné spekulace chce nyní vyvrátit informační roadshow projektu "Očkujeme se pro život beze strachu".

"Je to zaměřeno na ukrajinskou menšinu, takže je to často v těch specializovaných vysíláních, v rozhlasech, televizích nebo i na serverech ve speciálních sekcích pro Ukrajince, že český občan tu kampaň moc nevidí a je to formou besed, formou osvěty, formou boje s dezinformacemi," řekl Onřej Jakob - ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví ČR.

"Cílem našeho projektu je šíření povědomí, informovat Ukrajince o vakcinaci, povinnosti očkování, o odlišnostech místního systému," řekla Liubov Glodian - koordinátorka projektu a lékařka.

"Mezi nejčastější otázky Ukrajinců patří jak nalézt praktického lékaře nebo pediatra pro své dítě. Ve městech Praha a Brno je s tím velký problém," řekla Olena Pogrebniak - lékařka z týmu AMIGA.

Covid, dětská obrna a spalničky patří mezi hlavní témata této osvětové kampaně, která měla již pět zastávek a zájem o ni stále narůstá.

"Seznamujeme ty lidi, proč je to velice důležité a co je potřeba tady mít za typ očkování, aby děti mohly chodit oficiálně do škol, do českých školek," řekla Alexandra Saška - ředitelka organizace Mriya.

Česká republika v posledním roce přivítala 140 000 ukrajinských uprchlických dětí. Očkování pro ně do 18 let jsou hrazená pojišťovnou.

"Podle údajů z roku 2021 potřebuje očkování proti spalničkám 20 % a očkování proti dětské obrně 13 % dětí z Ukrajiny," řekla Yulia Oleinik - vedoucí kanceláře UNICEF.

 Celý projekt platí organizace UNICEF ze zdrojů určených na pohotovostní programy pro země, které nejvíce přijímají ukrajinské uprchlíky. Jeho organizaci vede Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s neziskovou organizací AMIGA.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu