• Načítám...
>

Praha chce modernizovat a rekonstruovat železnici

  • 3. dubna 2023,
  • 15:40,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

První dubnová tisková konference po zasedání rady hlavního města Prahy opět přinesla řadu zajímavých témat, kterými se bude vedení metropole zabývat. Jedním z nich byla i zápůjčka pozemků pro Správu železnic, díky čemuž jí Praha odpustí téměř 150 milionů korun za jejich pronájem. Právě tyto pozemky jsou potřeba pro stavbu nové železniční trati mezi Bubny a Výstavištěm, na které by mělo v budoucnu vzniknout i spojení na Letiště Václava Havla.

Reklama

Hlavní město a okolí čeká v budoucnu modernizace, rekonstrukce a rozšiřování dosavadní železniční sítě. Jedním z klíčových projektů je i chystaná trať Bubny - Výstaviště, kde má vzniknout i zastávka na ruzyňské letiště. 

"Správa železnic také zrekonstruuje některé komunikace u této trati ve vlastnictví metropole. Pozemky tedy bude mít tato organizace k dispozici ve výpůjčce přibližně od poloviny tohoto roku do konce příštího roku," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hlavního města Prahy.

Tímto krokem Magistrát hlavního města Prahy vyjádřil jasnou podporu pro záměr modernizace železniční tratě mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla.

"Připomínám, že je to i stavba spolufinancovaná z EU fondů, kdy Správa železnic obdrží na stavbu dotaci ve výši 85 procent nákladů. Jedná se i o asi největší probíhající infrastrukturní stavbu tady na území Prahy, kde je investorem stát," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hlavního města Prahy.

Výstavba této trati je klíčová i z toho důvodu, že na ní má vzniknout řada velkých developerských projektů s důrazem na bytovou výstavbu. 

"Propojení se středočeským krajem řeší otázky bydlení, školství, zaměstnanosti, je to skutečně velmi komplexní věc a je to velmi důležité, že vlastně dnešní Ministerstvo dopravy vidí ten potenciál železniční dopravy a vlastně kooperuje s námi," řekl Petr Hlaváček (STAN) - náměstek primátora hlavního města Prahy.

Záměrem chystaného projektu je mimo jiné i zásadní odlehčení od automobilové dopravy, kdy do hlavního města míří řada lidí za prací a často bohužel nemá jinou možnost, než jet autem. Takto by mohla vzniknout ekologická alternativa, která do často ucpané Prahy nebude přivádět další a další automobily. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu