• Načítám...
>

Nad Černým Mostem se tyčí rozhledna Doubravka

  • 3. května 2023,
  • 20:36,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V přírodním parku Čihadla v blízkosti Černého Mostu vznikla před několika lety atypická rozhledna s názvem Doubravka. Měří 23,5 metrů a stavbu tvoří tři masivní nohy z ohýbaného akátového dřeva. K jejímu vrcholu vede celkem 98 schodů. Unikátní stavbu má na svědomí architekt Martin Rajniš a jeho tým z Huti architektury. Samotná rozhledna pak vznikla z iniciativy městské části Praha 14, která je zároveň jejím vlastníkem. Rozhledna, která nemá díky své konstrukci a výšce ve světě obdoby, získala v roce 2019 Národní cenu za architekturu. Dnes je oblíbeným místem výletníků všech věkových skupin.

Reklama

Pokud byste dostali za domácí úkol vyjmenovat alespoň některé pražské rozhledny, kromě Petřína by vás jich možná moc nenapadlo. Těch typických volně stojících rozhleden totiž v Praze moc není. Jednou z těch, která kromě Petřína stojí v Praze za navštívení, je Doubravka na Černém Mostě v přírodním parku Čihadla. Vznikla z iniciativy radnice Prahy 14, která je jejím vlastníkem. Autorem rozhledny je pak architekt Martin Rajniš a jeho tým z Huti architektury, kteří zvolili atypickou dřevěnou konstrukci.

"Vybrali jsme akát, protože ten je z těch listnatých dřev, která se dají ohýbat. Tohle je vlastně částečně ohýbaná konstrukce. Akát je nejtrvanlivější v Čechách. Toto je akát z Moravy, kde jsou akátové lesy, jako náletové, potřebují je likvidovat," řekl David Kubík - architekt.

Architekti při návrzích a následné stavbě museli myslet na všechno. Protože dřevo je čistě přírodní materiál, bylo nutné předcházet jeho poškození vlivem počasí. A tak je většina dřeva orientována svisle, aby z něj vytékala voda. Paradoxně to ale nebyla příroda, ale lidé, kteří Doubravce nejvíc ublížili. V roce 2019 totiž musela čelit požáru.

"V jedné z těch nohou byl sklad na nějaké nářadí pro údržbu pozemku, ten sklad byl zamykatelný, ale zřejmě v něm někdo spal a jedna z těch nohou docela dramaticky hořela. Ale možná, že ten akát, jak je tvrdý, tak hoří pomaleji, tak se to stihlo uhasit," řekl David Kubík - architekt.

Doubravka je unikátní hlavně v tom, že materiál, ze kterého se v daleko menší míře konstruují například dětská hřiště, byl použit na rozhlednu, která je vysoká 23,5 metrů. S nadsázkou řečeno se tak z klacků z lesa podařilo postavit rozhlednu, která ve světě nemá obdoby. Kromě atypické konstrukce, díky níž rozhledna získala v roce 2019 Národní cenu za architekturu, navíc architekti také vymysleli její název.

"Doubravka, tato lokalita ještě před revolucí byla jako pole, takže je tady spousta ornice, ale od revoluce už tady nikdo neoral a začaly tady vyrůstat různé stromy, různé nálety a byly tady i duby," řekl David Kubík - architekt.

Název Doubravka je tak odvozený od dubů, které v jejím okolí rostou. To hlavní, kvůli čemu rozhledna vznikla, je ale její impozantní výhled. Když si vyšlapete 98 schodů, které se místy dramaticky kývou, máte Černý Most a další městské části jako na dlani. A když pak slezete dolů, můžete si pro změnu odpočinout na lavičce, udělat si piknik, případně je k dispozici i nový kiosek, který by měl být do léta v provozu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu