• Načítám...
>

Pražská zoo přivítala vombatí samičku Winkleigh

  • 14. května 2023,
  • 15:43,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V pražské zoo oficiálně přivítali samici vombata obecného. Jsou jí čtyři roky a jmenuje se Winkleigh. S místním samcem Cooperem má teď vytvořit chovný pár.

Reklama

Vombat Cooper z pražské zoo se konečně dočkal nevěsty. Jsou jí čtyři roky a jmenuje se Winkleigh. Na zásnuby do Prahy přicestovala z kodaňské zoo a s dvouletým Cooperem má teď utvořit vzácný chovný pár.

"Vombati v evropských zoologických zahradách příliš nejsou a my jsme o to raději, že tedy Coopera doplnila do páru samička Winkleigh. Ta se narodila na Tasmánii, dokonce už měla na Tasmánii mládě. Uvidíme, jak to bude probíhat dál," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

"Naši dva vombati se teď seznamují, samec Cooper je tady více než rok. Čekali jsme dlouho na samičku k němu, nakonec doputovala přes karanténu v Dánsku," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

Láska na první pohled to ale podle chovatelů nebyla. Tedy alespoň ze strany vombatí slečny. Winkleigh zkrátka jako správná dáma dělala drahoty.

"Cooper byl strašně moc natěšený a když jsme je k sobě pustili, tak se na Winkleigh doslova vrhl a ta z toho příliš velkou radost neměla," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

A příliš jí nezaujaly ani kamery zvědavých novinářů, před kterými se celkem úspěšně schovávala. Své chovatele ale naopak zaujala svou typicky holčičí povahou.

"Na rozdíl od Coopera hrozně moc mluví. Během dne bublá, vrčí trochu jako pes, když jsme ji poprvé spojovali s Cooperem, tak to byla celá škála zvuků, které byly evidentně nelibé," řekl Pavel Brandl - kurátor savců Zoo Praha.

První vombatí samici pražské zoo vedení zahrady už také představilo veřejnosti. Oficiální akce se zúčastnil i herec Ondřej Sokol. Právě on totiž loni v televizní soutěži prohlásil dnes už legendární větu.

"Já jsem samozřejmě šťastný. Každý úspěch je pěkný a já jsem to říkal už při tom křtu, že každý umělec chce, aby po něm zůstal nějaký citát, tak po mně zůstane tohle," řekl Ondřej Sokol, moderátor. 

Moderátor tak reagoval na otázku o unikátním tvaru vombatího trusu, který má tvar malých krychlí. Hláška se pak dostala i na trička z vombatí kolekce Zoo Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu