• Načítám...
>

Praha chce ze zrušených pošt udělat byty pro mladé

  • 27. května 2023,
  • 11:57,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Hlavní město dlouhodobě trápí nedostatek nájemního bydlení. Výstavby nových bytů ale bohužel brzdí zdlouhavý proces schvalování jednotlivých projektů. Nové vedení města se proto snaží najít alternativy, jak potřebu bydlení pro své obyvatele saturovat a podniká kroky, které by mohly této situaci alespoň částečně pomoci. Nyní řeší část objektu České pošty v Moravské ulici v Praze, kterého se podnik v rámci své restrukturalizace zbavuje. V něm by mohly vzniknout byty například pro mladé lidi, které by byly ideální jako startovací bydlení po vzoru zahraničních metropolí.

Reklama

Česká pošta bude v Praze rušit 35 ze svých 106 poboček. Hlavní město Praha v tom vidí velkou příležitost k nabytí nemovitostí, které by mohly sloužit k rozšíření kapacit nájemního městského bydlení. Prvním takovým projektem by mohl být odkup části objektu v Moravské ulici, který by mohl do budoucna poskytnout několik bytů.

"Když jsem zjistila, že by právě tento dům měl prodán, tak jsem oslovila Českou poštu, aby to prodali přímo nám. Veřejná aukce byla zrušena a teď jsme v jednání, že bychom si měli vytyčit nemovitosti, které by hlavní město chtělo po poště a mohlo by dojít k tomu, že bychom to nakoupili napřímo," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

Tomu by předcházel znalecký posudek, aby Praha nekupovala objekty pošty pod cenou. Česká pošta ale v tuto chvíli preferuje formu online dražby před přímým odprodejem. 

"Ze strany České pošty nám bylo aktuálně sděleno, že jsou situace, kdy jim teoreticky hrozí insolvence a jejich právníci je tlačí do toho, aby nemovitosti prodávali v aukcích a nikoliv přímým prodejem s argumentem, že skrz aukce lze dosáhnout vyšších výnosů a že jejich věřitelé by je mohli kritizovat za přímé prodeje za to, že nepostupují s péčí řádného hospodáře," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hlavního města Prahy.

Cílem města je, aby v Moravské ulici místo dalších kanceláří, hotelů nebo hostelů mohlo vzniknout nájemní bydlení například pro mladou generaci.

"Protože ta pravidla, která jsou teď nastavena hlavním městem, nám v tom bodovém systému propadají a nemají vůbec žádnou šanci se k tomu dostat. A to bych chtěla změnit," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

Praha chce připravit seznam nemovitostí České pošty, o které by případně měla zájem a zároveň nastavit mechanismy, jak by šla provést přímá koupě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu