• Načítám...
>

V létě Pražany stále častěji láká biotop Radotín

  • 14. července 2023,
  • 14:50,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vykoupat se v čisté vodě bez chlóru se díky stavu biotopů stalo oblíbenou aktivitou Pražanů. Ti často vyrážejí do Biotopu v Radotíně, kde si kromě plavání v přírodním jezeře mohou užít i plno jiné zábavy.

Reklama

Přírodně čištěné koupaliště v pražském Radotíně funguje už skoro 10 let. Pražany láká především v horkých letních dnech. Biotop je jakýmsi přírodním jezerem o velikosti 62 x 75 metrů. A čištěno není chemicky, ale přírodně. 

"Ta voda není tak průzračná, jako třeba v bazénech s chlórem, je to trošku rybníková voda, ale bez chlóru a chemií. Nahoře je zóna biologická, čistící a my tu vodu čerpáme pomocí čerpadel odsud nahoru, tam protéká mezi rostlinkami, máme tam perloočky, dafnie a další živočichy. Vyčištěná voda se vrací zpátky do koupací části," řekl Jan Barák - provozovatel biotopu Radotín.

Díky tomu je voda vhodná pro alergiky a novorozence. Rodiny s malými dětmi tak prý tvoří asi 30 procent návštěvníků. O koupání v radotínském biotopu je mezi Pražany obecně velký zájem.

"Kapacita je 700 osob v jedné chvíli, takže se stává poměrně často, pokud je takové počasí jako dnes, že areál uzavíráme a lidé musí čekat venku. Je to z důvodu toho, že ta voda má nějaké limity kvůli čistění, jinak prostoru je tady dost, takže by se sem vešlo více lidí, ale z hlediska té kvality vody je limit 700 osob," řekl Jan Barák - provozovatel biotopu Radotín.

Nejvíce lidí se v areálu biotopu pohybuje o prázdninách a o víkendech a řídit se lze také podle počasí. Čím větší horko, tím je pochopitelně i větší zájem se na koupališti osvěžit. Kapacitu místa je pak možné sledovat i na webových stránkách biotopu. K udržení čisté vody ale musí přispívat i samotní návštěvníci.

"Samozřejmě by pomáhalo, kdyby se více lidí sprchovalo, máme tady sprchy kolem celého areálu, budeme rádi, pokud se před vstupem do vody osprchujete. Také krémy a další věci té vodě nesvědčí," řekl Jan Barák - provozovatel biotopu Radotín.

Vedle čisté vody pak samotný areál návštěvníkům nabízí travnaté plochy nebo stánky s občerstvením. Zapůjčit si tady pak můžete lehátka a slunečníky a když není naplněná kapacita návštěvnosti, tak vám tu zapůjčí třeba i paddleboardy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu