• Načítám...
>

Lanovka na Petřín svezla už 80 milionů cestujících

  • 21. července 2023,
  • 10:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Lanovou dráhu na Petřín, kterou vlastní a provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy, za 132 let své existence využilo celkem 80 milionů cestujících. Tím jubilejním se dnes stala cestující Petra, která zavítala s rodinou na výlet do Prahy až z Mostu.

Reklama

Pražská lanová dráha svezla na Petřín již 80 milionů cestujících. Jubilejní návštěvnicí byla paní Petra ze severočeského Mostu. Lanovkou se přišla svézt v rámci výletu do Prahy společně se svou rodinou.

"Dcera, dcera, teta a nahoře čeká děda, teta a ještě dvě děti. My jsme přijeli jen na takový jednodenní výlet. Jsem zaskočená, říkali jsme si, že se tady něco děje, tak půjdeme stranou," řekla Petra - osmdesátimiliontý cestující lanové dráhy na Petřín.

Od dopravního podniku, který lanovku na Petřín provozuje, dostala paní Petra certifikát a dárkovou tašku s propagačními předměty.

"Tady je nějaký batůžek, termo hrnek, polštářek, náramek, takže plno věcí," řekla Petra - osmdesátimiliontý cestující lanové dráhy na Petřín.

"My tyto akce na lanovkách děláme jak v zoologické zahradě, tak tady. Před několika lety se oslavoval sedmdesátimiliontý, šedesátimiliontý cestující, je to v podstatě taková připomínka, že letošek bereme jako první pocovidovou sezónu, kdy doufáme, že budeme mít největší počet přepravených osob," řekl Jan Šurovský - technický ředitel DPP.

Zatím nejvíce početným rokem byl pro petřínskou lanovku rok 2019. Tehdy se lanovkou svezlo dva a čtvrt milionu cestujících. Roky 2020 a 2021 byly naopak kvůli epidemii covidu-19 návštěvnicky nejslabší.

"Letos doufáme, že to bude plnohodnotná sezona, koneckonců jsme v seznamu těch nejvíce navštěvovaných atrakcí v České republice, čehož si samozřejmě velmi vážíme," řekl Jan Šurovský - technický ředitel DPP.

Lanovka na Petřín začala jezdit 25. července 1891. Trať měří 510 metrů a rychlost jízdy je 4 metry za vteřinu. Lanová dráha má tři zastávky a překonává výškový rozdíl 130 metrů. Pro jízdu mohou cestující využít jízdenku pražské veřejné dopravy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu