• Načítám...
>

Praha nakoupí 25 vozů pro záchranku včetně speciálů

  • 24. října 2023,
  • 0:36,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Pražští radní schválili několik zásadních témat. Jde například o uvolnění částky ve výši 113 milionů korun na nákup 25 nových vozidel pro složky integrovaného záchranného systému. Město nakoupí jak klasické sanitky, tak nejrůznější speciály typu 4x4, které budou moci pomáhat v terénu. Nakoupí také vozy, které budou moci převážet pacienty při závažných epidemiologických situacích, jako byla například nedávno covidová pandemie. Radní řešili i sociální témata a podporu bydlení pro sociálně potřebné. Zlepšit by se pak mohl i systém pěstounské péče, a to uzavřením memoranda s Ministerstvem práce.

Reklama

Hlavnímu městu Praze se v rámci hospodaření za letošní rok podařilo vyčlenit z dotace v neinvestičních prostředcích celkem 113 milionů korun na nákup 25 nových vozidel pro složky Integrovaného záchranného systému hlavního města Prahy.

„Jsou v tom samozřejmě jak vozidla klasická na zajištění technického provozu, čili přeloženo do češtiny, klasické sanitky. Jsou tam i speciály typu 4x4, čili vozidla, která umějí zároveň poskytovat záchranu v terénu a stejně tak jsou v tom i jednodušší vozidla nižší třídy, ty jsou pro doktory, kteří z hlediska jejich výkonu musí někam dojet,“ shrnuje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Kovářík (ODS).

Stejně tak jsou tam zahrnuta specifická vozidla pro transport, která zajišťují v případných krizových situacích, jako byl covid, i převoz v případech, kdy pacient a událost má závažný charakter z hygienického hlediska, který přesahuje klasickou záchranku. Tato vozidla významně přispějí k fungování této služby. Praha se zároveň v rámci svých projektů zaměří i na Sociální nadační fond, který poskytuje potřebným občanům pomoc.

„My jsme v minulosti nějakým způsobem stanovili oblasti, kde je tato pomoc poskytována. V některých oblastech je o ní zájem, v některých se naopak zájem nevyskytl, takže my jsme řešili tu situaci, kdy jsme vzali deset milionů korun z té oblasti, kde takový zájem není a přesunuli jsme je naopak na oblast, kde je velký zájem, což je podpora při zajišťování bydlení. Víte, že v Praze je to pro část těch sociálně potřebných oblast poměrně zásadní a problematická,“ upřesňuje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Kovářík (ODS).

Posledním důležitým bodem, který zástupci hlavního města Prahy schválili, bylo rovněž memorandum s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Cílem je snaha o nalezení mechanismu, jak podpořit pěstounskou péči a podpořit tak péči o ty nejmenší. Memorandum by mělo přispět k tomu, aby systém pěstounské péče fungoval zase o něco lépe a pružněji. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu