• Načítám...
>

Praha chce řešit nedostatek míst na středních školách

  • 27. října 2023,
  • 17:12,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Žáci devátých tříd řeší každoroční boj o umístění na některé ze středních škol v Praze. Míst je přitom dlouhodobý nedostatek, a to hlavně kvůli enormnímu zájmu dětí z ostatních krajů, nejvíce ze Středočeského, který je nejblíže a Praha pro ně představuje atraktivní studijní destinaci. Vedení Prahy se proto situaci snaží řešit, protože dětí každým rokem přibývá. V plánu je přistavování stávajících škol, vykoupení budov a následná přestavba na školu nebo výstavba zcela nových škol. Stavební povolení už na řadu projektů existují, problémem jsou zatím finance.

Reklama

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst na středních školách. Město proto situaci intenzivně řeší, aby žáci devátých tříd základní školy nemuseli propadat strachu, že nenajdou vhodné umístění. Dětí ale zároveň rapidně přibývá. Zatímco loni bylo v Praze 10 600 deváťáků, tak letos nastoupilo do prvních tříd 15 500 prvňáčků. Pokud by se situace nyní neřešila, za pár let by mohl být problém daleko větší.

„Ten problém bude dlouhodobý a stále ta demografie ukazuje, že těch dětí bude přibývat. Proto musíme přistavovat stávající školy, ale zároveň musíme buď vykoupit i nějaké budovy na školy a nebo postavit školy zcela nové,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Nedostatek je způsoben mimo jiné velkým zájmem dětí ze Středoškolského kraje. Případně regulovat jejich počet ale není možné.

„Bohužel k tomu nemáme žádné nástroje, zákon říká, že neexistuje spádovost v případě středních škol, proto není možné omezit děti z ostatních krajů. Když se někdo ptá, jaké je přesné číslo těch dětí, které se budou hlásit na střední školy a kolik těch škol máme postavit, tak já říkám, že nevím, protože je to, jako kdyby někdo řekl, že pozve několik lidí na večeři, uvaří, ale neví, kolik mu jich skutečně přijde,“ srovnává radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Praha ale zcela určitě potřebuje přistavět gymnaziální třídy, lycea a střední školy. Přesný počet dětí ale určit nelze, navíc se trvale zvyšuje. Že jde o složitý problém, ostatně uznává i magistrátní opozice a dokonce zde panuje i částečná shoda.

„Praha je uprostřed Středočeského kraje, tak sem jezdí studovat pochopitelně spousta mladých lidí právě z kraje. Je potřeba upravit budovy, rozšířit je, změnit i učební programy, tak abychom ty kapacity maximálně naplnili. A já musím v tomto pochválit koalici, že pan Klecanda opravdu, na rozdíl od minulé vlády, se snaží k tomu přistupovat proaktivně a řeší to,“ domnívá se opoziční zastupitel hlavního města Prahy Ondřej Prokop (ANO).

„Připravujeme výstavbu úplně nových škol, zároveň jsme s odborem investic koukali na projekty, které už byly v minulosti a které se dají předělat například na střední školy. Obdobně s městskými částmi jsme zkontrolovali několik projektů na výstavbu základních škol a některé ty základní školy budeme stavět tak, že to bude jak základní, tak i střední škola. Jeden pavilon bude například pro základní, druhý pro střední školu,“ uzavírá Antonín Klecanda (STAN), radní hlavního města Prahy.

Projektů je tedy dost, dokonce na některé už je vydáno stavební povolení. Aktuálně se řeší finance, které by Praha ráda sehnala i od státu, a to právě proto, že pomalu většina dětí už do Prahy dochází z ostatních krajů. V minulém roce byly přitom naplněny úplně všechny obory, a to jak maturitní, tak nematuritní. Kapacitu je tak třeba navýšit na všech stupních, i když největší přetlak byl právě na maturitních oborech. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu