• Načítám...
>

Pražský primátor pokřtil knihu o svých předchůdcích

  • 14. listopadu 2023,
  • 20:45,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Pražští purkmistři, starostové a primátoři mají svou knihu! Nová rozsáhlá publikace s názvem První v obci vyšla ve spolupráci s hlavním městem Prahou a týmem výzkumníků. S bádáním se začalo už v roce 2019 a nebýt pandemie covid-19, mohla být už na světě. Vychází ale až nyní a jde o opravdu zajímavé čtení. Milovníci Prahy se v ní dozví nejen o osudech všech představitelů hlavního města v letech 1784 - 1989, ale dočtou se také, jak se zasloužili o rozvoj Prahy a jakou město v dobách jejich vládnutí hrálo úlohu i na celostátní úrovni. Knihu pokřtil současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Reklama

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pokřtil ve své rezidenci novou knihu s názvem První v obci, která se věnuje pražským purkmistrům, starostům a primátorům v letech 1784 - 1989.

„Je to kniha, která je skutečně velmi významná, protože jde o jejich životopisy, které ale ukazují, jak to v té době v Praze bylo. Ukazují zároveň to, co pro Prahu udělali a jak se rozvíjela. Je tam k tomu rozsáhlá obrazová dokumentace a je to skvěle čtivě napsané. Knihu mohu doporučit každému, kdo žije v Praze a má ji rád, aby si ji alespoň prolistoval,“ vysvětluje primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Kniha vznikla ve spolupráci hlavního města Prahy s Archivem hlavního města Prahy, Masarykovým ústavem a Archivem Akademie věd České republiky. Podíleli se na ní i pracovníci z Národního archivu a Národního památkového ústavu. Práce na knize přitom trvaly poměrně dlouho, s výzkumem se začalo už v roce 2019.

„A kniha měla být hotová v roce 2022, ale protože přišla pandemie covidu a uzavřely se mimo jiné badatelny archivů, tak ta práce se prodloužila. Kniha tak spatřila světlo světa až na podzim roku 2023,“ říká editorka a spoluautorka knihy Jana Konvičná. 

Cílem knihy nebylo k jednotlivým osobnostem vytvořit pouze slovníková hesla, ale šlo o to zasadit je do dějin Prahy.

„Když se podávají dějiny Prahy, tak splývají s dějinami českého státu. Praha má ale odjakživa svou správu a samosprávu a ta vyvíjí vlastní politiku,“ uzavírá Jana Konvičná, editorka a spoluautorka knihy.

A na to, co dělá zastupitelstvo Prahy a jeho primátor pro město, se kniha snažila zaměřit a upozornit na to. Post nejvyššího představitele Prahy vystřídal historicky celkem tři pojmenování, a to právě purkmistr, starosta a primátor. Prvním purkmistrem se v roce 1784 stal Bernard Augustin Zahořanský z Vorlíka, prvním starostou byl pro změnu v roce 1882 Tomáš Černý a prvním primátorem se v roce 1922 stal Karel Baxa. Všichni tři shodou okolností vystudovaní advokáti. Ale o tom všem se už dočtete v nové knize První v obci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu