• Načítám...
>

Náměstí Jiřího z Poděbrad bude opraveno v roce 2026

  • 16. února 2024,
  • 13:49,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v městské části Praha 3 probíhá od začátku tohoto roku kompletní revitalizace. Nyní byl navíc položen základní kámen, který pochází z nádvoří Pražského hradu a celou stavbu pak posvětil i farář z Římskokatolické farnosti u kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Opravy budou rozděleny na tři etapy, s kompletním dokončením se počítá s druhou polovinou roku 2026. Po revitalizaci bude náměstí prostornější, modernější, zelenější a bude plynule navazovat na nedávno opravenou stanici metra Jiřího z Poděbrad.

Reklama

Slavnostním poklepáním na základní kámen z Pražského hradu oficiálně začala rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad. Samotné práce začaly sice už v lednu, nyní už má ale stavba i svůj základní kámen a posvěcení od faráře z místního kostela Nejsvětějšího srdce Páně. Během oprav se ikonické pražské náměstí výrazně promění a zmodernizuje. 

„Je to zajímavé v tom, že projekt rozšiřuje tu obytnou funkci, přidává stromy, nadále myslí na trhy a na společenské události. A ještě bych rád zmínil, že vedle už je teď rekonstruovaná stanice metra a je ve stavbě výtah, takže je to taková celková adaptace prostoru,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN).

Návštěvníky oblíbených farmářských trhů pak jistě potěší, že o ně nepřijdou ani během rekonstrukce náměstí.

„Revitalizace probíhá v etapách a my jsme od začátku měli na stavbu požadavek, aby ty trhy probíhaly právě i během revitalizace a na tento rok se přesunou na bok kostela z levé strany, kde vytváříme provizorní mlatovou plochu, na které ty trhy budou od začátku března fungovat a pak se zase přesunou jinam,“ vítá starosta městské části Praha 3 Michal Vronský (TOP 09).

Vedle toho, že nově opravené náměstí bude prostornější a vzdušnější, samozřejmostí je pak také výměna původních sodíkových lamp za moderní LEDkové a důraz se kladl také na ekologii a dostatek zeleně. 

„Na náměstí Jiřího z Poděbrad by mělo být vysazeno 90 vzrostlých a dostatečně odolných stromů, měla by být položena vsakovací dlažba, což je také jeden z modrozelených prvků a na Vinohradské ulici by dále měla být vysazena stromová alej, která nejen odhluční, ale i zabrání nečistotám, aby se tu Pražané i návštěvníci Prahy cítili lépe,“ říká Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora hlavního města Prahy. 

Rekonstrukce náměstí ale nebude pouze náročná, ale také poměrně drahá, jelikož jde o rozsáhlý prostor, který si mimo jiné vyžádá kompletní výměnu inženýrských sítí. 

„Tato obnova náměstí Jiřího z Poděbrad je financována samozřejmě z prostředků hlavního města Prahy a ta vysoutěžená částka je 477 768 488 korun včetně DPH,“ uzavírá radní hlavního města Prahy Michal Hroza (TOP 09).

Oprava náměstí bude probíhat na tři etapy a pokud vše půjde podle plánu, kompletně hotovo by mělo být v září roku 2026. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu