• Načítám...
>

Obnova vyhořelého kostela přijde Prahu na 44 milionů

  • 19. února 2024,
  • 15:24,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Více než 44 milionů korun chce Praha zainvestovat do obnovy vyhořelého kostela svatého Michaela na Smíchově. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.

Reklama

Více než 44 milionů korun chce Praha zainvestovat do obnovy vyhořelého kostela svatého Michaela na Smíchově. Úřad v březnu vypíše výběrové řízení na zhotovitele, který by měl být znám do konce letošního května.

,,Já jsem přesvědčený, že kostelík je třeba opravit z toho důvodu, že se jedná o nemovitou kulturní památku, že to je mimořádný objekt na našem území, protože byl přivezen z Podkarpatské Rusi a takovéto dřevěné kostelíky z přelomu 17. a 18. století v této podobě jsou u nás vzácné," řekl na tiskové konferenci po radě hlavního města náměstek primátora, Jiří Pospíšil (TOP 09).

Požár, který propukl 28. října 2020, kompletně poškodil konstrukční prvky věží, bání a střechu. Při opravě tak vznikne částečná replika původního kostela.

,,Ten kostel se rozebral na díly, ty díly, které bude možné použít z původní stavby se použijí a v případě poškozených dílů se vytvoří přesné repliky," vysvětlil Pospíšil.

Kdy přesně rekonstrukce začne zatím není jasné. Důležité podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila bude například to, kdy se podaří získat vhodné dřevo, které není možné kácet v kteroukoliv roční dobu. Hlavní práce by mohly proběhnout v roce 2025.

,,Nechci to úplně slibovat, protože jak jsem řekl, ono jde spíš o restaurování než stavbu a tedy se může ukázat, že tam nějaké průtahy nastanou, ale byl bych rád, abychom do konce tohoto volebního období, kdy máme odpovědnost za Prahu a za pražskou kulturu, jsme kostelík dokončili a otevřeli ho pro Pražany a pro návštěvníky," doplnil Pospíšil.

 Pokud Praha objekt opraví, spravovat by ho pak mělo Muzeum hlavního města. Využíván by pak měl být i pro kulturní účely.

,,Chceme tam pořádat i koncerty a další aktivity. Třeba koncerty vážné hudby v takto unikátním interiéru kostelíku z 18. století budou určitě atrakcí nejen pro Pražany, ale i pro návštěvníky," dodal Pospíšil.

Pravoslavný kostel svatého Michala stál původně v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině. Na tehdejší Podkarpatské Rusi. Rozebrán byl v roce 1929, aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu