• Načítám...
>

Praha nechala opravit hroby bývalých purkmistrů

  • 21. února 2024,
  • 14:57,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha nechala opravit čtyři hrobky pražských purkmistrů. Správa pražských hřbitovů rozjela práce v rámci projektu Adopce významných hrobů. Opravené hrobky tak mají osobnosti, které stály v čele metropole během devatenáctého století. Restaurátorské práce vyšly na tři miliony korun.

Reklama

V rámci pietního aktu na Olšanských hřbitovech představilo vedení pražských hřbitovů nově zrekonstruované hrobky. Ve čtyřech opravených hrobech odpočívají pražští purkmistři. Opravit se je podařilo za městské peníze.

"My jsme vytipovali hroby osobností, které jsou významné pro Prahu a samozřejmě ti purkmistři, ti čelní představitelé města byli první na ráně takříkajíc a pak jsme museli z těch hrobů vybrat ty, které nemají nikoho, kdo by se o ně staral a ty, které by ten zásah potřebovaly, takže to byly hroby, které byly ve špatném technickém stavu a vyšly tyto čtyři," řekl Martin Červený, ředitel Správy pražských hřbitovů.

Jedná se o hrobky Emiliána Skramlíka, Antonína Strobacha, Františka Dittricha a Ferdinanda Vališe, kteří stáli v čele Prahy během devatenáctého století. Hroby byly v rozvalinách, některé už pod vrstvou hlíny a bylo složité je vůbec najít. Opravy proběhly ve spolupráci s památkáři.

"Je dobré, že umíme zavzpomínat na lidi, kteří žili pro Prahu, kteří jí něco dali, kteří pro nás pro všechny i pro naši budoucnost něco udělali a jsem strašně ráda, že se snažíme, aby oni opravdu tady důstojně odpočívali a že se tyto hrobky nacházejí, že je objevujeme, že se restaurují," řekla Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Město nechalo hroby opravit v rámci projektu Adopce významných hrobů. V rámci něj se o opuštěné hroby mohou postarat firmy, mecenáši nebo obce a také veřejnost.

"Jde o to, že hroby, které nemají nikoho, kdo by se o ně staral, které jsou často zanedbané nebo jim dokonce hrozí zánik, těch se mecenáš ujme za přesně stanovených pravidel, podepíše smlouvu na 10 let, během té doby o ten hrob pečuje a zpravidla to zahrnuje i nějakou rekonstrukci nebo opravu toho hrobu," řekl Martin Červený, ředitel Správy pražských hřbitovů.

Správa pražských hřbitovů už do projektu vytipovala na šest set hrobů a o tři stovky z nich už se někdo dobrovolně stará. A dál bude i Praha, peníze ještě plánuje uvolnit na opravy některých hrobek významných pražských osobností a mecenášů, kteří se zasadili o rozvoj města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu