• Načítám...
>

Sbírka cestovatele Emila Holuba láká do Náprstkova muzea

  • 13. března 2024,
  • 13:20,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Emil Holub patří k našim nejvýznamnějším a nejslavnějším cestovatelům. Byl například první, kdo detailně zmapoval jihoafrické Viktoriiny vodopády. Výstava v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur se ale zaměřuje i na mýtus této osobnosti.

Reklama

Český Old Shatterhand. I tak můžeme přezdívat jednomu z našich nejslavnějších cestovatelů. Vystudovaný lékař Emil Holub v 19. století daleko za Evropou ve světě anglosaské civilizace hájil evropskou kulturu. Své cesty pečlivě dokumentoval a nashromáždil řadu předmětů, přírodnin, map, obrázků a často probádal dosud neprobádané. Výstava v pražském Náprstkově muzeu se ale zaměřuje i na mýtus Holubovy osobnosti.

"Není takovou klasickou životopisnou výstavou, to znamená, že od začátku jsme ji nekoncipovali tak, že začne Holubovým narozením a skončí Holubovou smrtí, my jsme se od začátku chtěli koncentrovat pouze na určitá témata, která nám přišla zajímavá," řekl Tomáš Winter - historik umění a ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

Jedním z nich je i téma kolonialismu, ke kterému měl právě Emil Holub podle kurátora výstavy Tomáše Wintera jakýsi dvojznačný postoj.

"Nepodporoval to, aby se s jižními obyvateli, ať už v jižní Africe nebo v jiných mimoevropských oblastech jednalo jako se zvířaty, na druhou stranu tvrdil, že nelze s těmi místními etniky v jižní Africe jednat jako se sobě rovnými, jsou to zkrátka národy, které jsou na nějakém nižším stupni civilizace a že ta evropská kultura je pozvedá," řekl Tomáš Winter - historik umění a ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

Ze své první cesty si ovšem z ciziny do Prahy kromě nasbíraných předmětů a zvířat dobrodruh přivezl také bečuánskou dívku Bellu.

"Což byla osiřelá dívka, která sloužila v jedné té rodině v jižní Africe, rodině Evropanů," řekl Tomáš Winter - historik umění a ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

Bella se prý v Praze skutečně začala vzdělávat a postupně se učila zdejšímu životu i kultuře. Příležitostně se ale stávala jakýmsi živoucím exponátem Holubových přednášek a výstav. 

"On ji vodil třeba na ty své přednášky, dokonce ji vodil často do té výstavy a trošku to připomíná takové ty aktivity, ke kterým se z dnešního pohledu stavíme kriticky," řekl Tomáš Winter - historik umění a ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd ČR.

Výstava se pak zaměřuje i na Holubovy cesty a sbírky. Vystudovaný lékař, který chtěl projít Afrikou od jihu přes neprobádané nitro kontinentu až do Súdánu sice svůj plán neuskutečnil, když narazil na překážky a musel zpátky na jih. Přesto ale na svých cestách vykonal průzkumné a dokumentační dílo a nejen to.

"Byl jeden z prvních, který velmi systematicky prezentoval to, co přivezl z jižní Afriky veřejnosti. V Čechách také patřil k průkopníkům přednášek, kde se snažil seznámit posluchače s kulturou jižní Afriky, s místními podmínkami, s faunou, flórou," řekl Tomáš Winter - historik umění a ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. 

Expozice se pak věnuje také vývoji Holubovy ikony. Tato část se zaměřuje na dobrodruhovy postoje, které odpovídají 70. a 80. letům 19. století. Jak se na ně dívá dnešní generace? Překlene jeho ikona také současné společenské posuny?

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu