• Načítám...
>

V Muzeu B. Smetany vystavili dobové operní kostýmy

  • 1. března 2024,
  • 7:01,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Výstava v Muzeu Bedřicha Smetany nově představuje originální historické kostýmy skladatelových oper. Návštěvníci tak nahlédnou do kouzelného světa operních kostýmů 19. století, ale také do precizní práce restaurátorů.

Reklama

Obnovená krása divadelních kostýmů Smetanových oper. Tak se jmenuje nová výstava v muzeu stejnojmenného umělce na Novotného lávce v Praze. Expozice představuje originální historické kostýmy ze Smetanových oper.

"Autorka výstava Jana Plecitá se rozhodla do výstavy zařadit konkrétně kabát a klobouk Kecala z Prodané nevěsty, řízu Chrudoše z Libuše a dva kostýmy z opery Dalibor," řekla Kateřina Viktorová - kurátorka výstavy.

Vůbec nejcennějšími předměty výstavy pak jsou šněrovačka z premiéry opery Prodaná nevěsta, která proběhla v roce 1866 a mosazná čelenka Libuše, která v roce 1883 figurovala v představení v Národním divadle. Návštěvníci tady ale najdou i řadu kuriozit. 

"Zvláštností, zajímavostí je tabatěrka basisty Josefa Palečka, který roli Kecala zpíval v 60. letech 19. století a tuto tabatěrku potom využívali ve svých vystoupeních i další pěvci této role," řekla Kateřina Viktorová - kurátorka výstavy.

To si koneckonců mohou návštěvníci ověřit sami na dobových fotografiích, které výstavu doplňují. Zažloutlé obrázky totiž zachycují další představitele Kecala, kteří postavu vesnického dohazovače ztvárnili před více než 100 lety. Na fotografiích pak ale poznáváme i řadu světoznámých operních pěvců.

"Ema Destinnová právě ve zde vystaveném kostýmu Milady a nebo s onou mosaznou čelenkou z Libuše," řekla Kateřina Viktorová - kurátorka výstavy.

Výstava pak ukazuje také pohled na restaurátorskou práci, která návštěvníkům umožňuje vidět kostýmy tak jako diváci v 19. století v Prozatímním a Národním divadle.

"Každý z těch kostýmů je potom doprovozen panelem a na každém z těch panelů je vidět, jak je vše prováděno ručně s přesností," řekla Kateřina Viktorová - kurátorka výstavy.

Výstavou Obnovená krása divadelních kostýmů Smetanových oper se Národní muzeum připojuje k letošním oslavám 200. výročí skladatele Bedřicha Smetany. Přístupná bude ve stejnojmenném muzeu až do konce února příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu