• Načítám...
>

V muzeu Story of Prague zažijete středověk i devadesátky

  • 10. března 2024,
  • 21:21,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Poměrné nové muzeum s názvem Story of Prague se nachází v podchodu Karlových lázní na Křížovnickém náměstí. Muzeum je interaktivní a hravé. Celou expozicí vás provází duch, který od raného středověku poletuje Prahou a má tak rozhodně o čem vyprávět.

Reklama

Když v Praze z Křížovnického náměstí vstoupíte do podchodu Karlových lázní, narazíte na jedno z nejmladších muzeí v metropoli. Říká si Story of Prague a příběh jednoho z nejkrásnějších měst světa návštěvníkům převypráví nevšedním způsobem.

"Story of Prague není klasické muzeum, kde je jeden exponát a halda textu k tomu a hrobové ticho, je to úplně naopak, je tady hodně audio vizuálních vjemů, je tady hodně digitálních technologií a je tady i spousta zábavy," řekl Michal Vála - tvůrce a kurátor výstavy.

Pojďme tedy od začátku. Aby byl zážitek z expozice řekněme živější, je potřeba probudit svého průvodce. K tomu vám postačí aplikace, kterou si stáhnete z kraje výstavy. 

"Vy si stáhnete aplikaci, potvrdíte to a potom následujete tyto značky. První značku máme třeba tady a když ji načteme, tak vyskočí z vázy duch," řekl Michal Vála - tvůrce a kurátor výstavy.

Historii Prahy pak společně s duchem prolítnete ve třech patrech výstavy. Ta začíná ve středověku, kde nechybí mučírna ani rytíř v brnění. Ale pozor, jen co vezmete za kliku, už se ocitáte v době Rudolfa II., kde bystrý návštěvník objeví i tajné dveře do císařovy komnaty a jeho alchymistické laboratoře. Zaprášené exponáty ve vitrínách tady zkrátka nehledejte.

"Plno věcí tady v tom muzeu ožívá pomocí technologie 'rozšířená realita' a díky tomu virtuálně oživíte hodně scének, takže je to potom zábavné i pro tu generaci Z, kterou je strašně těžké zaujmout," řekl Michal Vála - tvůrce a kurátor výstavy.

Na tvorbě muzea se ale podílela i řada historiků a odborníků, vedle virtuálních vychytávek tu proto nechybí ani originální exponáty.

Ve druhém patře tak najdete třeba původní padák, na kterém se během operace Anthropoid snesli výsadkáři, jako byl třeba Josef Gabčík nebo Jan Kubiš.

"V tom prostředím období druhá světová válka a komunismus, tak například u bombardování Prahy uvidíte rozbombardované budovy a my je máme nafocené úplně ze stejných úhlů, jako jsou ty původní fotky, takže přes telefon uvidíte, jak se vám prolnou ty dvě verze," řekl Michal Vála - tvůrce a kurátor výstavy.

Muzeum pak nabízí také řadu exponátů, u kterých se můžete vyfotit, jako třeba tahle legendární Veřejná bezpečnost.

Z minulého režimu už je to jen kousek do devadesátek. Doba plná zvratů je tady vyobrazena spíše pozitivně a s notnou dávkou nostalgie. Nechybí funkční video s kazetami, legendární videohry a časopisy. Do současnosti se pak svezete tramvají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu