• Načítám...
>

Praha 6 metodikou bojuje proti spádové turistice

  • 12. března 2024,
  • 15:36,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Po zkušenostech z minulých let a velmi úspěšném loňském roce, kdy se podařilo maximálně snížit počty takzvaných spádových turistů, hodlá městská část Praha 6 pokračovat v boji proti spádové turistice. Jako městská část na okraji Prahy se v minulých letech dlouhodobě potýkala s problémem spádové turistiky. Pro letošní rok proto připravila metodické doporučení k posuzování skutečného místa trvalého pobytu jako zákonného kritéria pro přednostní přijetí k základnímu vzdělávání.

Reklama

Na jedné straně existuje představa rodičů, že by jejich děti měly chodit do té školy, kterou si vyberou. V praxi je to ale tak, že mají přednostní nárok na školu, pod kterou spadají. Pokud do té školy nespadají a přesto by do ní rády chodily, mluvíme pak o takzvaných spádových turistech. Proti takové turistice se přitom městská část Praha 6 snaží dlouhodobě bojovat a proto připravila metodické doporučení, které by mělo posoudit skutečné místo trvalého pobytu.

„Stanovujeme kritéria toho, že když dítě bydlí samo v bytě, to znamená, že tam bylo účelově přehlášeno, tak ho považujeme za spádového turistu a ve chvíli, pokud se přehlásilo kratší dobu než tři měsíce před zápisem, tak v takovém případě zkoumáme, jestli se skutečně přestěhovalo nebo zda to bylo čistě účelové,“ vysvětluje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Aby metodické doporučování správně fungovalo, bylo nutné, aby se k němu také připojili ředitelé základních škol v rámci městské části Praha 6, což se podařilo. 

„Jakmile by jedna škola vybočovala z toho systému, tak už by byla vlastně lákavější nebo by přitahovala pozornost těch rodičů, kteří plánují nějaký takový účelový krok udělat. Nám se podařilo jak v loňském roce, tak v tomto roce, což velice oceňuji, že se připojili k té metodice všichni ředitelé a budou podle ní postupovat,“ vítá místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

„V loňském roce jsme všechny děti, které měly adresu trvalého pobytu odlišnou od obou zákonných zástupců považovali za spádové turisty. Je to na osobním rozhodnutí každého toho ředitele, ale už vloni jsme takové příběhy řešili,“ doplňuje ředitel Základní a mateřské školy Antonína Čermáka Petr Karvánek.

Pokud by Šestka k této metodice nepřistoupila, byla by nucena situaci řešit jinak, například losem. 

„Za mě by bylo spravedlivé a proto k tomu přistupujeme i z pozice zřizovatele, aby děti, které počítají zcela legitimně s tím, že budou do školy chodit ve své spádové oblasti, ve škole, kterou mají nejblíž, tak že se tam skutečně dostanou a nebudou podstupovat poměrně nedůstojné losování,“ uzavírá Mariana Čapková (Praha 6 Sobě), místostarostka městské části Praha 6.

V městské části Praha 6 se každým rokem rodí více dětí a očekává se, že tento trend bude pokračovat i nadále. V loňském roce přišlo k zápisům do prvních tříd celkem 1270 dětí, žádostí o přijetí ale bylo podáno hned 1915. Odkladů bylo celkem 195. Letos bude pro spádové žáky připraveno minimálně 1050 volných míst ve 45 třídách. Samostatné zápisy pro děti ukrajinských uprchlíků už letos vyhlášeny nebudou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu