• Načítám...
>

Návštěva na zabití v Kalichu bavila hvězdným obsazením

  • 14. března 2024,
  • 11:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Peter a Debbie jsou typický britský manželský pár středních let. Pracovní zápřah trochu vyprazdňuje jejich vztah, dětmi cloumá puberta a moc si s nimi nerozumějí. A navíc právě u dveří domu překvapivě zazvonila výstřední Američanka Elsa, s níž se seznámili při prázdninové plavbě lodí a rozloučili se s ní neurčitým příslibem, že se ještě někdy musejí vidět. I tak můžeme ve zkratce popsat obsah představení, které v polovině března zažilo svou premiéru v pražském Divadle Kalich.

Reklama

Na prknech pražského Divadla Kalich odehráli novinku. Světlo světa tady spatřila britská detektivní komedie Stevena Moffata s názvem Návštěva na zabití. Veselohru vyprávějící příběh manželů, kteří neví, co si počít s nevyžádanou návštěvou výstřední Američanky, si vzal pod křídla režisér Pavel Khek.

"Dobrých komedií je pomálu, my jsme ji objevili shodou okolností a jakmile jsme si to přečetli, tak jsme si řekli, že to musíme udělat co nejdříve, než nám to někdo vyfoukne a také to téma je aktuální, takové ty meze korektnosti, kdy my se tou vlastní slušností bojíme říci nějaký vlastní názor. A pak už šlo jen o to sebrat nějaký tým, který by dohromady nějak chemicky fungoval, což doufám, že se podařilo," řekl Pavel Khek - režisér.

V této chytře vystavěné komedii se můžete těšit na herce, jako jsou Sabina Laurinová, Taťjana Medvecká nebo Matouš Ruml.

"Britsky upjatá a slušná za všech okolností, ať se v té hře děje, co se děje, to pro mě byla taková ne novinka, ale takový nový úkol," řekl Matouš Ruml - představitel Petera.

Ani pro ně prý ale nebylo jednoduché překlopit typický britský humor českému obecenstvu.

"Je to samozřejmě těžké, je to transformace do jiného jazyka, to s sebou vždy něco nese, ale myslím, že kus té britské korektnosti jsme tam zachovali v kontrastu s Taťjanou Medveckou, která je ta Američanka," řekl Pavel Khek - režisér.

"V Londýně to odehrají za dvě hodiny i s pauzou, tak jsem si říkala, že nemáme šanci, protože ta angličtina je geniálně stručná. When people are gone, they are gone. To máte asi 8 slabik. Když lidé odejdou z tohoto světa, tak odejdou navždy. Ta čeština je pomalejší," řekla Taťjana Medvecká - představitelka Elsy.

"Premiérové publikum je specifické a lehce nervózní, ale bylo úžasné, diváci s tím šli od začátku a jakmile zazněl první smích, tak to z nás nebo ze mě osobně spadlo a já jsem si to moc užil," řekl Matouš Ruml - představitel Petera.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu