• Načítám...
>

Gorilí samička Mobi z pražské zoo prospívá

  • 14. března 2024,
  • 12:34,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Dvouměsíční gorilí slečna ze zoologické zahrady v Praze je stále aktivnější, a to dělá radost nejen jejím rodičům, ale zdejším chovatelům. Ti už zároveň očekávají příchod dalšího gorilího mláděte. Návštěvníci pražské zoo tak budou moci vůbec poprvé spatřit dvě mláďata goril v Rezervaci Dja najednou.

Reklama

Dvouměsíční gorilí holčička Mobi se má v pražské zoo čile k světu a stále více si začíná všímat i svého okolí. Pyšní jsou na ní chovatelé i její rodiče. Třeba takhle ji její matka Duni v pavilonu Dja předvádí návštěvníkům.

"Mobi se narodila 2. ledna, její poslední pokrok spočívá v tom, že už lépe udrží hlavu, pěkně ji fixuje, dokáže se rozhlížet okolo sebe, takže z našeho pohledu zatím prospívá tak, jak bychom si představovali," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Chovatelé si pak pochvalují také Duni, která je v roli maminky vůbec poprvé. 

"Duni je sice jako matka prvorodička, ale evidentně na tu roli matky je připravena z té předchozí rodiny velmi dobře, je velmi starostlivá, malou Mobi zatím nikomu nepůjčila a Mobi je samozřejmě zatím na ní plně závislá," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Malá Mobi zatím pije mateřské mléko a u toho podle chovatelů zůstane zhruba do letošního podzimu, tedy do jejích devíti měsíců. Největší změna, která ji tak v nejbližší době čeká, bude narození jejího sourozence.

"To by se mělo stát někdy v průběhu měsíce dubna, máme tam i nějaké termíny, ale nebudu předbíhat, aby to potom nebyla klamáž," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Návštěvníci pražské zoo tak budou moci brzy spatřit dvě mláďata v Rezervaci Dja najednou.

"My sice nemáme zkušenost se dvěma mláďaty v jedné skupině, bude to pro nás novinka, ale ten náš předpoklad je takový, že by se nic měnit nemělo. Ta skupina bude fungovat dál tak, jak funguje a jako se Mobi narodila mezi ostatními členy té rodiny, tak by se mělo narodit i to další mládě," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Podle kurátora savců Pavla Brandla si navíc desetiletá Duni díky mateřství vybojovala vyšší postavení v hierarchickém žebříčku gorilí skupiny.

"Je to teď velká oblíbenkyně u stříbrohřbetého dominantního samce Kisumu a díky tomu poskočila v hierarchii, začíná si tak trochu dovolovat i na tu nejvýše postavenou samici, jako je Shinda," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Nově narozená gorilí holčička Mobi je potomkem samce Kisuma a samice Duni. Ta je dcerou slavné Moji, která se v roce 2004 stala prvním gorilím mládětem narozeným v českých zoo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu