• Načítám...
>

Praha rozdělí na sociální služby dvě miliardy korun

  • 19. března 2024,
  • 12:06,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští radní odsouhlasili návrh na program pro rok 2024 na podporu registrovaných sociálních služeb, které fungují zejména na území hlavního města nebo které své služby poskytují přímo Pražanům. Ze státního rozpočtu tak město bude moci rozdělit až dvě miliardy korun.

Reklama

Pražský magistrát rozdělí na grantech pro poskytovatele sociálních služeb dvě miliardy korun. Peníze dostanou neziskové a příspěvkové organizace hlavního města a městské části. Na březnovém jednání to schválili pražští radní.

,,Neziskovým organizacím, které konají sociální služby na území hlavního města Prahy, registrované, půjde miliarda čtyři sta a zbytek se rozdělí mezi hlavní město a městské části, které mají také svoje příspěvkové organizace," řekla náměstkyně pražského primátora, Alexandra Udženija (ODS).

Peníze ale neziskové organizace dostanou až v březnu po schválení zastupitelstvem hlavního města. 

,,Tyto peníze jsou z Ministerstva práce a sociálních věcí a dokud my je nemáme na účtu, tak bohužel jim je ani nemůžeme schválit. Tyto finance přišly přibližně před týdnem, deseti dny, takže jsme okamžitě zahájili tisk a tyto finance budou rozděleny," řekla Udženija.

Už v lednu proto pražští zastupitelé schválili granty, které šly z rozpočtu města a které finanční mezeru mají vyplnit.

,,Tyto granty byly ve výši 2, 6 miliard, protože dohromady v tomto roce jde na sociální služby na území hlavního města Prahy 4,6 miliard. Tady vidíte jasný nepoměr, kdy stát nám přispívá dvěma miliardami a zbytek musíme platit z rozpočtu hlavního města Prahy," dodala pražská náměstkyně Udženija.

Dotace letos získají organizace jako například Armáda spásy,  Modrý klíč, Naděje nebo Život 90. Peníze půjdou třeba do odborného sociálního poradenství, osobní asistence, denního stacionáře nebo na pečovatelskou službu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu