• Načítám...
>

Praha 18 připravila letos pro seniory řadu projektů

  • 19. března 2024,
  • 12:20,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 18 - Letňany připravila pro seniory celou řadu projektů. Jednou z novinek je projekt Corrency - virtuální měna, kdy Osmnáctka měsíčně poskytne seniorům 500 correntů, které mohou utratit v zapojených letňanských podnicích. V praxi to znamená, že polovina z ceny jde z correntů a zbytek zaplatí senior v hotovosti. Další akcí jsou výlety, letos se senioři podívají do Mariánských lázní nebo na zámek Častolovice s krásnou oborou a růžovou zahradou. A v neposlední řadě dojde i k modernizaci Domova s pečovatelskou službou. Půjde o největší investiční projekt v tomto roce.

Reklama

Městská část Praha 18 - Letňany myslí i na seniory. Jednou z novinek je projekt Corrency - virtuální měna, kterou radnice poskytne občanům ve výši pěti set korun na seniora.

„Zapojit se může každý občan 65+ žijící na městské části Praha 18. Může se buďto zapojit přes elektronický formulář, to znamená přes webové stránky a nebo budou pro ně budou zřízena ještě dvě pracovní místa na městské části, kam budou moci přijít ti, kteří třeba neovládají elektronické přihlášení a budou se přihlašovat tady u nás,“ popisuje Marcela Horešovská, vedoucí Odboru školství, kultury a tělovýchovy MČ Praha 18.

Registrace pro projekt Corrency začíná od 1. dubna, předpokládaný začátek je potom od 1. května letošního roku. Občané dostanou částku, kterou uplatní přes mobilní telefony a doplatí padesát procent v hotovosti. Další projekt, který připravila městská část pro zpestření života seniorů, jsou organizované výlety. 

„Letos bychom chtěli jet do Mariánských lázní, tam máme připravený jeden výlet, druhý výlet potom bude na zámek Častolovice, kde je i krásná obora a růžová zahrada, tam se chystáme v červnu, takže doufáme, že už bude všechno krásně kvést. Jeden z podzimních výletů, které jsme naplánovali, jsou Kladruby a jejich unikátní hřebčín,“ vysvětluje vedoucí Odboru školství, kultury a tělovýchovy MČ Praha 18 Marcela Horešovská. 

Pro zapojení se v rámci organizovaných výletů se musí občan přihlásit na webových stránkách městské části. Projekt vznikl sice teprve v loňském roce, ale za tu dobu už radnice stihla zorganizovat dva výlety, a to na zámek Hluboká nad Vltavou a do Drážďan v rámci adventních trhů. Dalším projektem pro starší občany je také místní Dům s pečovatelskou službou. Městská část se rozhodla pro celkovou modernizaci. Jde o největší investiční prioritu Osmnáctky. 

„My v současné době do toho dáváme deset milionů z našeho rozpočtu. Byl to takový velký oříšek, protože jsme museli klienty vystěhovat. Jednalo se asi o dvacet klientů, stěhovali jsme i Červený kříž. Je to největší položka  toho investičního rozpočtu, jedná se o třicet milionů. Očekáváme, že se navýší kapacita zhruba o nějakých dvacet jednotek, s tím, že se Červený kříž vrátí. Vrátí se i lékařka, kterou jsme přesunuli do objektu Místecká do Centra zdraví a rádi bychom, aby se ten komfort, který klienti měli, navýšil,“ uzavírá starosta městské části Praha 18 Zdeněk Kučera (ANO). 

Dokončení modernizace pečovatelského domu se odhaduje na červen příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu