• Načítám...
>

Návrh na rozdělení daní mezi kraji by Prahu obral o miliardy

  • 19. března 2024,
  • 10:46,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy vyzve radu Asociace krajů ČR, aby přehodnotila svůj návrh pravidel přerozdělování daní mezi státem a regiony, který hejtmané schválili minulý týden. Pokud by platil, přijde hlavní město ročně o 2,3 miliardy korun a jako kraj nebude moci plnit krajské funkce především ve školství, sociální oblasti, regionální hromadné dopravě a správě komunikací. Novinářům to dnes řekl radní Zdeněk Kovářík (ODS).

Reklama

V první polovině března schválila Asociace krajů návrh pravidel pro přerozdělování daní mezi státem a regiony. Pokud by ale vyšel v platnost, Praha by ročně přišla o 2,3 miliardy korun, tedy o více než polovinu státního příspěvku. Peníze by jí pak ale chyběly pro výkon krajských kompetencí. Vedení metropole chce proto asociaci krajů vyzvat, aby návrh přehodnotila.

,,Pokud by došlo k tomu, že vláda a parlament toto rozpočtové určení krajů schválí, tak dojde k tomu, že Praha nadále nebude schopna vykonávat své krajské kompetence jak v oblasti školství, tak v oblasti hromadné dopravy, v oblasti správy, komunikací, ani v oblasti sociální," řekl radní hlavního města Prahy, Zdeněk Kovářík (ODS).

Návrh by teď na základě předchozí dohody s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou měla posoudit vláda. Hejtmani se na úpravě pravidel shodli většinovým poměrem. Proti se postavila jen Praha, Ústecký a Moravskoslezský kraj.

,,Jedenáct kolegů, hejtmanka a hejtmani se shodli na tom, že obrat Prahu je ten nejlepší organismus. Já se domnívám, že zrušit motor, který živí celou republiku, tím, že mu seberu peníze na své fungování, není zrovna šťastné," vysvětloval Kovářík.

Jen v oblasti školství už Praha přišla o půl miliardy korun na nepedagogické pracovníky. V rámci úspor totiž náklady třeba na školníky, kuchařky nebo uklízečky, které ještě loni hradil stát, nedávno Ministerstvo školství přesunulo na zřizovatele, tedy i na Prahu.

,,Když si vezmete oproti minulému roku mínus půl miliardy na nepedagogické pracovníky a zároveň si řekneme, že se pravidelně do Prahy hlásí přes 40 % žáků z ostatních krajů, tak toto asi znamená, že bychom to měli přiúčtovat ostatním krajům a jsem zvědavý, jak by na to reagovaly," řekl pražský radní, Antonín Klecanda (STAN).

Pokud se podle pražského radní pro školství Antonína Klecandy změní pravidla přerozdělování daní mezi státem a regiony, budou Praze chybět peníze i na výstavbu nových škol. Řešením by pak podle něj byla spádovost středních škol, podobně jako je tomu u těch základních.

,,Nebudeme mít ani na výstavbu těch škol, které primárně už stavíme pro žáky z ostatních krajů, takže bude nutné požadovat, aby v zákoně byla spádovost i středních škol, nejenom těch základních. V případě, že to nebude, tak doopravdy není kam ty děti umisťovat. Může být spádovost například u gymnázií, středních průmyslových škol a podobně, to mají všechny kraje. Beru, že neprojde například spádovost u konzervatoře," popsal Klecanda.

Proti plánované změně bude podle Kováříka hlavní město bojovat ve sněmovně. Návrh krajů totiž prošel napříč politickým spektrem. V tuto chvíli tak podle něj vedení Prahy nepomůže, že koalice na magistrátu i ve vládě tvoří stejné strany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu