• Načítám...
>

V Löwitově mlýně vystavují Střípky z Hrabalovy galaxie

  • 20. března 2024,
  • 12:21,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V Löwitově mlýně v městské části Praha 8 začala výstava s názvem Střípky z Hrabalovy galaxie, která je věnována životu jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů druhé poloviny dvacátého století. O malby se postaral jeho kamarád, grafik a malíř Vladimír Boudník. Tomu je pro změnu věnována výstava v Grabově vile. Oba tito autoři slaví významná výročí - Bohumil Hrabal 110 let od narození, Vladimír Boudník pak 100 let. Městská část Praha 8 proto na jejich počest připravila celou řadu akcí, od výstav až například po naučnou stezku Bohumila Hrabala.

Reklama

Bohumil Hrabal patřil mezi přední české spisovatele 2. poloviny 20. století. I díky režisérovi Jiřímu Menzelovi, který řadu jeho knih zfilmoval, Hrabalovy příběhy zlidověly a dodnes jsou velmi oblíbené mezi čtenáři nejrůznějších generací. Sám Hrabal se přátelil s grafikem a malířem Vladimírem Boudníkem. Jejich vzájemná spolupráce je nyní k vidění na výstavě Střípky z Hrabalovy galaxie v Löwitově mlýně v městské části Praha 8.

"Jsou to výtvarná díla, která jsou inspirovaná životem Bohumila Hrabala, to je jedna výstava a druhou výstavu máme v Grabově vile, která se věnuje panu Boudníkovi, tam se představuje Vladimír Boudník 100 let. Tím, že máme tento rok ta jejich výročí, tak jsme připravili výstavy, které se k sobě tematicky vážou," řekla Jana Solomonová (ANO) - radní MČ Praha 8.

"Jako celoživotní Libeňák, který se v Libni narodil, jsem strašně rád, že městská část připomíná výročí Bohumila Hrabala a Vladimíra Boudníka, je to na několik měsíců. Pro mě je ctí, že jsem mohl být několik let spoluobčanem Bohumila Hrabala. Hrabal je obecně s Libní spolu s Boudníkem nerozlučně spjat, takže to má svou logiku, aby to městská část Praha 8 uskutečňovala," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Na výstavě se podílela jak městská část Praha 8, tak maďarští obdivovatelé Bohumila Hrabala a jeho díla z Kruhu přátel Černého vola.

"Bohumil Hrabal je u nás velmi oblíbený, v 70. a 80. letech, když byl Hrabal v exilu v Československu, tenkrát u nás vydávali jeho knihy, tak díky tomu říkáme, že Hrabal byl maďarský spisovatel, který psal náhodou česky," řekl László Polgár - překladatel a popularizátor české kultury v Maďarsku.

K příležitosti 110. výročí narození Bohumila Hrabala a dalším výročím jeho kamarádů malířů Vladimíra Boudníka a Oldřicha Hamery připravila městská část Praha 8 i další akce.

"My jako Praha 8 jsme vytvořili několik desítek akcí, já za svou osobu se mohu pochlubit stezkou Bohumila Hrabala a jeho přátel, po stopách těchto osobností, které v Libni žily, tvořily a i navštěvovaly restaurační zařízení," řekl Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8) - zastupitel MČ Praha 8 a autor stezky.

Na výstavu Střípky z Hrabalovy galaxie v Löwitově mlýně je vstup zdarma a potrvá až do 26. května. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu