• Načítám...
>

Praha 2 myslí u bytové politiky i na mladé rodiny

  • 20. března 2024,
  • 18:41,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Otázka bydlení patří mezi nejdůležitější problémy, které musí lidé ve svém životě řešit. Dostupnost bydlení, ať už vlastního nebo nájemního, je pro stále více z nich problém. A netýká se to jen seniorů nebo sociálně ohrožených skupin. Potíže ufinancovat život a bydlení zároveň mají i začínající rodiny nebo samoživitelé. A právě na ně teď v rámci bytové politiky cílí městská část Praha 2, která těmto lidem umožní bydlet za zvýhodněných podmínek do té doby, než budou plně soběstační. Jeden z takových bytů jsme navštívili v Bělehradské ulici.

Reklama

Sehnat dobré a hlavně dostupné bydlení je stále větší problém. Potýkají se s tím senioři, nízkopříjmové skupiny, ale i mladí lidé, kteří se zrovna chystají založit rodinu, případně i ti, kteří o jednoho z partnerů z jakýchkoli důvodů přišli, na výchovu dětí jsou tak zcela sami a nezbývá jim peněz nazbyt. Právě na ně se nyní v rámci své bytové politiky s nájemním bydlením zaměřuje městská část Praha 2, která jim chce cenově zvýhodněným nájemným pomoci.

„Tam je sleva na nájemném ze základního nájemného, v tuto chvíli se tržní ceny nemovitostí a bydlení na Praze 2 pohybují poměrně vysoko, to znamená, že ta úspora je tam značná,“ vysvětluje radní pro oblast bydlení městské části Praha 2 Jitka Urbánková (ANO).

Aby této nabídky nikdo nezneužíval, jde pouze o dočasnou podporu na sedm let. Nájemníci jsou motivováni tím, že mohou s podporou počítat do chvíle, než dosáhnou soběstačnosti. 

„Koresponduje nám to také s tím rodičovstvím, které v případě dvou dětí je sedm let, tak akorát, aby se vám děti stihly přihlásit do nějaké mateřské školy, případně aby mohly nastoupit někam do školy,“ popisuje Jitka Urbánková (ANO), radní pro oblast bydlení městské části Praha 2.

Do jednoho ze vzorových bytů, který je po zdařilé, ale zároveň citlivé rekonstrukci respektující starší ráz domu jsme se přišli podívat. Nachází se v Bělehradské ulici a budoucí nájemníci si ho budou moci dokončit a dovybavit sami, dle libosti. 

„Dobrý den, já vás vítám v jednom z aukčních bytů, který budeme dražit v průběhu dubna na městské části Praha 2. Tento byt je ve vyšším standardu a v tuto chvíli je po rekonstrukci a má devadesát metrů čtverečních," řekla Jitka Urbánková (ANO) - radní pro oblast bydlení MČ Praha 2.

V tuto chvíli je městská část schopna splnit poptávku pro občany, kteří daná kritéria splňují. Byty je možné si například prohlédnout formou virtuální prohlídky. Pakliže zájemci kritéria sociální bytové politiky nesplňují, je možné několikrát ročně využít možnosti nájem bytu vysoutěžit prostřednictvím elektronických aukcí.

„Poskytneme jim krátký kurz o tom, aby věděli, jakým způsobem v elektronických aukcích přihazovat. To, co je pro mě asi nejpodstatnější, je to, že by si ten člověk měl vždy nastavit limit ke konkrétnímu tomu bytu, do jaké částky je to pro něj zajímavé a do jaké částky chce soutěžit,“ uzavírá radní pro oblast bydlení městské části Praha 2 Jitka Urbánková (ANO).

Přesná pravidla najdete na stránkách městské části Praha 2. Hlavní podmínkou je ale především schopnost nájemné hradit a aby žadatel byl občanem Evropské unie. U většiny bytů je pak standardní nájemní smlouva na jeden rok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu