• Načítám...
>

Praha chce úředníky přestěhovat na Václavské náměstí

  • 22. března 2024,
  • 12:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát by mohl nastěhovat část svých úředníků do budovy na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice, která patří Komerční bance. Té město podá návrh na koupi budovy, což také ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Reklama

Více než tři a půl miliardy korun nabídl pražský magistrát Komerční bance za budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Radnice by tam v budoucnu přestěhovala úředníky z pronajatého Škodova paláce v Jungmannově ulici.

,,Stěhovaly by se tam činnosti, které jsou ve Škodově paláci dneska, plus by se k nim mohly přistěhovat další činnosti, které tvoří základ fungování úřadu, které máme třeba dneska na Řásnovce a v některých dalších prostorech. Jsou to všechno činnosti buď přenesené státní správy, čili klasické územní činnosti styku s občany, plus některé samosprávné úřední činnosti," řekl pražský radní, Zdeněk Kovářík (ODS).

Magistrátní úředníci sídlí aktuálně na několika místech. Většina z nich, zhruba 1200 z celkových asi 2200, sedí ve Škodově paláci. Tam ale magistrátu v roce 2028 skončí nájemní smlouva. Do té doby musí město vyřešit, kam pracovníky přesune. Ve hře je podle pražského radní Zdeňka Kováříka několik řešení.

,,Zůstat v tom Škodově paláci je samozřejmě jedna z možností. Ale protože to není naše, tak buď bychom museli koupit nebo znova vyjednat nájemní smlouvu. Proto město již dlouhodobě hledá možnost nové budovy. Myslím, že z poslední doby je známo, že jsme jednali i s Českou poštou," řekl Kovářík.

Podle radního Kováříka je ale pro účely úřadu budova banky na Václavském náměstí nejvhodnější.

,,Splňuje z hlediska umístění všechny parametry, protože je na křížení metra, splňuje i otázky hromadného parteru, protože z hlediska toho, co potřebujeme pro styk s veřejností, má velice kvalitní dostatečně široké prostory, které jsou důležité pro přímý styk s občany a pak má samozřejmě patra, kde můžeme mít pak ty klasické úřední činnosti," vysvětloval Kovářík.

V posledním roce Praha uvažovala i o koupi budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici, ale s Českou poštou se nakonec vedení radnice nedohodlo. V minulosti se pak objevil i plán na stavbu nové budovy Na Knížecí, z toho však také sešlo. Zástupci vedení města sídlí v budově Nové radnice na Mariánském náměstí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu