• Načítám...
>

Zoo Praha otevírá novou expozici Gobi

  • 22. března 2024,
  • 13:01,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská zoo má novou expozici Gobi. V té je k vidění fauna i flora, která se přirozeně vyskytuje v Mongolsku. Nový prostor nabídne také tradiční mongolskou jurtu nebo mohylu ovó. Návštěvníci si také mohou prohlédnout předobraz legendárního Olgoje Chorchoje.

Reklama

V pražské zoo se můžete projít po Mongolsku a navštívit například Planoucí útesy. Posedět v jurtě nebo pronést své přání při chůzi kolem magické tradiční mohyly ovó. A u toho všeho také obdivovat nádherné koně Převalského. Zahrada totiž otevírá zbrusu nový prostor s názvem Gobi, který má evokovat mongolskou krajinu.

"Ať už jde o ten povrch, ty stavby nebo tu vegetaci, tak to má připomínat ty podmínky v džungarské Gobi. My vycházíme z naší znalosti Gobi, protože jsme tam byli nesčetněkrát, dlouhodobě tam pracujeme, navíc tady je Ganbaatar, náš mnohaletý spolupracovník, dnes pracuje v Mongolsku pro nás, čili když si vezmeme to, jak tady ukazujeme ty jednotlivé prvky mongolské, tak to Ganbaatar ještě kontroloval a některé drobné úpravy se dodělaly, aby to bylo co nejpřesnější," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Koně Převalského jsou s pražskou zoo pevně spjatí. Zahrada je významným chovatelem a podílí se na projektech, které navrací tyto koně do jejich přirozeného prostředí ve středoasijských stepích. Nová expozice leží v prostoru mezi horní stanicí lanovky a občerstvením Obora, kde zahrada měla výběh s koňmi už v minulosti. Vyrostl tu i nový pavilon a voliéry s kočkovitými šelmami manuly.

"Kočka je to poměrně citlivá, my s jejich chovem pracujeme už od 50. let, teď jsme měli delší pauzu i po několika úspěšných odchovech, manulové jsou zde nově a stejně jako oni jsou součástí té nové expozice i nové druhy malých savců, uvnitř pavilonku najdeme i několik druhů, které krásně ukazují ty mongolské druhy, poradí s extrémním počasím, v pavilonu najdeme ježka ušatého a několik druhů hlodavců, pískomila mongolského, křečíka roborovského a pestrušku písečnou," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

V pavilonu jsou také k vidění různé druhy agamek a domov tu našel i hroznýšek tatarský. Podle chovatelů zahrady se jedná o předobraz legendárního pouštního červa Olgoje Chorchoje. Tento mytický živočich měl v minulosti mnoho podob a legendy ho popisují jako nadpřirozeného tvora.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu