• Načítám...
>

Věž Mihulka představuje historii Hradní stráže

  • 30. dubna 2024,
  • 15:26,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Prašná věž Mihulka byla na Pražském hradě vybudována koncem 15. století a jde o nejmohutnější z dělových věží nového hradního opevnění. Její obranné kvality se ale nikdy nevyzkoušely. Za císaře Rudolfa II. v ní byla alchymistická dílna, později pak sklad střelného prachu nebo hladomorna. Až do 20. století věž sloužila jako obydlí kostelníků sousední katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Dnes je v ní umístěna stálá expozice Hradní stráže. Vstupenku do věže si můžete koupit samostatně nebo jako součást vstupného na prohlídkový okruh A Pražského hradu. Přijít můžete i na letní koncerty.

Reklama

V rámci prohlídky Pražského hradu je k vidění celá řada expozic, včetně těch méně nápadných, ale možná o to zajímavějších. Jedna z takových se nachází ve věži Mihulka, která tvoří jednu ze tří věží zachovalého pozdně středověkého opevnění severní strany hradu nad strmým srázem Jeleního příkopu. Její vznik se přitom datuje už do roku 1570.

"Pod povelem Vladislava Jagellonského nechali vytvořit dělovou věž, je to nejsilnější pevnostní věž, která na Pražském hradě jako takovém je, její stěny jsou širší než 4, 5 metru a je skutečně velmi impozantní," řekl Radek Sidor - hradní straž Pražského hradu.

Výstava se zaměřuje na její historii a také na historii Hradní stráže od vzniku až po současnost a nabízí celou řadu lákadel.

"Máme tu třeba nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva, je tam vystaveno ve vitrínách v těch vyšších patrech, je tu třeba jedna z prvních motorek, které využíval prezident Václav Havel k přejezdům, doprovodům a tak dále," řekl Radek Sidor - hradní straž Pražského hradu.

Historickým smyslem věže bylo především zajištění ochrany panovníka.

"V tom 16. století to byli takzvaní jízdní harcíři nebo pěší trabanti a byla to taková osobní stráž toho panovníka jako takového. Neustále byli za ním, byli mu stále nablízku a střežili ho jako oko v hlavě," řekl Radek Sidor - hradní straž Pražského hradu.

Ty bychom mohli považovat za předchůdce Hradní stráže. Po roce 1918, kdy zaniklo Rakousko - Uhersko a naopak vznikla samostatná Československá republika, měla Hradní stráž docela jinou úlohu, protože stát v danou chvíli nedisponoval ozbrojenými složkami. První na řadu tak přišla Česká obec Sokolská. 

"Byla to jednotka, která měla více členů a byli schopni zajistit jakousi ostrahu nebo ochranu toho Pražského hradu, protože to byl primární úkol Tomáše Garrigua Masaryka. Nakonec dostává jednotky ozbrojené a byli to bývalí legionáři," řekl Radek Sidor - hradní straž Pražského hradu.

Ti se pak postarali o zajištění ochrany Pražského hradu. Velké změny pro Hradní stráž pak přinesl i rok 1990.

"Nejen, že se změnil celý ráz a tvář Hradní stráže, už díky těm uniformám. Václav Havel chtěl změnit tu vizáž Hradní stráže a díky Theodorovi Pištěkovi, kterého požádal o tu změnu těch uniforem, tak on je nakreslil, vymaloval, udělal jakési náměty a podle toho se ušily," řekl Radek Sidor - hradní straž Pražského hradu.

Zelené uniformy tak nahradily modré a protože byly nadčasové, tak fungují dodnes. Z Hradní stráže se navíc nově stali plně profesionální vojáci. Vy se vše o historii Hradní stráže můžete dozvědět v rámci unikátní expozice. Vstupenku do věže si můžete koupit samostatně nebo jako součást vstupného na prohlídkový okruh A Pražského hradu. Přijít můžete také na letní koncerty Hudby Hradní stráže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu