• Načítám...
>

Museum Kampa připravila hned dvě nové výstavy

  • 25. března 2024,
  • 8:26,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Museum Kampa otevírá hned dvě nové výstavy. V přízemí galerie je k vidění skupinová přehlídka Preparing for Darkness, na které se představují světoví i čeští současní umělci. Vyšší patra pak patří dvěma matadorům české výtvarné scény - Janu Mertovi a Petrovi Šťastnému.

Reklama

Preparing for Darkness, tedy přípravy na tmu číslo 8. Tak se jmenuje jedna ze dvou nových výstav, které je teď možné navštívit ve výstavních prostorách pražské Kampy. Výběr českých i zahraničních současných umělců si vzal pod taktovku berlínský kurátor Uwe Goldstein. Pro něj bylo zásadní předat intenzivní pocity melancholie a hlubokého zamyšlení kontra dnešní digitální svět. K tomu má co říct například český umělec Richard Štipl.

"Hodně čerpám z minulosti a snažím se tu minulost interpretovat a zase ji projektovat do budoucnosti, takže pro mě je důležitý takový středobod, ve kterém žijeme a dívat se do té minulosti a snažit se interpretovat tu budoucnost," řekl Richart Štipl, výtvarník.

O další dvě vyšší patra se pak dělí dva současní umělci Jan Merta a Petr Veselý. Oba se už v galeriích se svými díly společně setkali, v takovém rozsahu a konstelaci je to ale poprvé. Tentokrát je spojuje téma domov. Jan Merta se například v tomto duchu inspiroval i v chatových oblastech.

"Chatové oblasti, to byly pro mě nejdřív takové prvky, které měly hyzdit krajinu, ale nakonec se ukázalo, že mají úžasný půvab a že to jsou jakési sociální plastiky podle známého umělce Josepha Beuyse, tento termín razil Joseph Beuys a já jsem v tom objevil úžasné kouzlo takové spontánní lidové tvořivosti," řekl Jan Merta, výtvarník.

"Hledal jsem spíše nějaké podobnosti, paralely, jak ty tematické, obsahově, tak i třeba nějaké formální, kompoziční a podobně. Čím více jsem se tím probíral a vracel se k jednotlivým obrazům, reprodukcím, tak jsem si začal uvědomovat, že ten vztah, artikulace toho vztahu bude daleko spíše a vlastně nutně na nějakých rozdílnostech, na nějakých až kontrastech, jinakostech," řekl Petr Veselý, výtvarník.

Jak obrazy z výstavy Preparing for Darknes volume 8, tak i duo současných českých umělců budou na pražské Kampě k vidění až do devatenáctého května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu