• Načítám...
>

Lanová dráha na Petřín prošla pravidelným servisem

  • 25. března 2024,
  • 7:47,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pravidelná jarní údržba a revize zastavila lanovku na pražský Petřín na celých 17 dní. Během výluky se pravidelně čistí třeba navíjecí komory nebo dotykové stěrače. Lanová dráha se z Újezdu na Petřín rozjede opět ve čtvrtek 28. března.

Reklama

Pravidelná jarní údržba a revize zastavila lanovku na pražský Petřín na celých 17 dní. Rozjede se opět ve čtvrtek 28. března.

"Specializovaná firma udělala kompletní prohlídku betonové konstrukce, všech těch přilehlých loch, zjišťujeme, jestli je ta stabilita taková, jaká má být, prohlížela se dráha a technický stav kolejnic," řekl Pavel Kejha - vedoucí provozovny lanové dráhy Petřín.

Během výluky se pak pravidelně čistí třeba navíjecí komory nebo dotykové stěrače. U vozů pak také podle potřeby dochází k výměně náprav nebo úpravy lan. Revize a případné úpravy pak čekají i samotné srdce lanovky - tedy strojovnu.

"Revidujeme to mechanické zařízení, které musíme zkontrolovat, jestli nám vše dobře maže, jestli tam nabíhá lano do těch správných drážek a je to taková rozborka sborka před letní sezonou," řekl Pavel Kejha - vedoucí provozovny lanové dráhy Petřín.

Výměn se pak dočkají také kladky, které drží lano na dráze.

"Ty se opotřebovávají, protože lano do nich průběžně zapadá a vyjíždí nám tam drážky, takže je potřeba je občas vyměnit," řekl Pavel Kejha - vedoucí provozovny lanové dráhy Petřín.

Lanová dráha na Petřín je během sezony návštěvnicky velmi vytížená. Jen za loňský rok přepravila téměř dva miliony cestujících. Provozovatel pak zároveň před začátkem sezony cestující žádá o trpělivost. Lidí sice přibývá, historický dopravní systém si ale na svou modernizaci ještě chvíli počká a tak i cestující na to musí brát ohled.

"Přeci jen ta lanovka není nafukovací a bohužel ti lidé musí chvilku počkat. I když se snažíme zrychlovat provoz, vkládáme jízdy mimo standardní jízdní řád, tak se nám nedaří uspokojit všechny cestující," řekl Pavel Kejha - vedoucí provozovny lanové dráhy Petřín.

Hlavní město spolu s Dopravním podnikem chystají obnovu vozů lanovky. Ty současné mají ještě původní podvozky ze 30. let minulého století. V 80. letech k nim byla vyrobena nová karoserie a vozy jsou na hraně životnosti. Novými vozy by se první cestující mohli svézt na jaře 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu