• Načítám...
>

Pražskou ústřední čistírnu navštívil ministr Výborný

  • 20. dubna 2024,
  • 10:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražské vodovody a kanalizace mají na stole zásadní rozvojové projekty. S těmi se přijel seznámit ministr zemědělství Marek Výborný. V plánu je například velká rekonstrukce stávající vodní linky, která půjde celá k zemi a postaví se nová. Předběžně se počítá s částkou 6, 3 miliardy korun.

Reklama

Ústřední čistírnu odpadních vod čekají velké změny. V plánu je celá řada investičních projektů. Seznámit se s nimi přijel ministr zemědělství Marek Výborný. Vedení společnosti Pražské vodovody a kanalizace ho seznámilo například se zásadním projektem přestavby stávající vodní linky. Současné konstrukce už totiž nevyhovují.

"Stávající vodní linka bude úplně od začátku od základů zbouraná a postavena znova. Veškeré stavby, které tu jsou, to znamená ty nádrže, dosazovací, usazovací betonové konstrukce, ty budou zbourané a budou nahrazené novými, protože ty stávající konstrukce z těch let 65 jsou nevyhovující, ony se průběžně obnovovaly, ale dnes už jsou za hranicí své životnosti," řekl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Nová linka významně pomůže v plnění limitů nové směrnice Evropské unie. Ta celkově zpřísňuje pravidla. Ve spolupráci s rezortem zemědělství se ale podařilo vyjednat delší čas na postupné plnění všech požadovaných norem.

"Protože ten původní návrh by skutečně znamenal dramatický problém komplet pro všechny včetně investic hlavního města Prahy, ale tady vidíme, že to, že se nám podařilo v čase odložit ty veškeré náběhy, je důležité také to, že na tom finálním po tom roce 2039, respektive 45 se na kvartální čistění budou povinně podílet i firmy, které ho způsobují, to znamená farmaceutický a kosmetický průmysl, a to až 80 procenty, tak to by ten systém mělo učinit i finančně udržitelný," řekl Marek Výborný (KDU-ČSL), ministr zemědělství.

Jen nová vodní linka je předběžně vypočítaná na více než šest miliard korun. Do budoucna jsou ale na stole projekty za desítky miliard. Ředitel PVK před ministrem Výborným ocenil politiku hlavního města. Praha je ve svém přístupu konzistentní a má dlouhodobou strategii. Umožňuje to realizovat nákladné projekty. Pražané se přitom nemusí bát skokového zvyšování cen vodného a stočného.

"Zatím veškeré ty projekty, které Pražská vodohospodářská společnost má, investičně připravuje, počítají s tím, že se vejdeme do tohoto nárůstu, který nám umožní zůstat na úrovni toho 1, 3 - 1, 4 procenta nákladů, čistých výdajů domácností v Praze, což si myslím, že je únosné," řekl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Největší zásah pro český vodohospodářský sektor je požadavek Evropské unie na dodatečné dočištění už vyčištěných vod. Tedy takzvané kvarterní čištění. To se týká všech měst nad deset tisíc obyvatel. Způsobů, jak požadavek splnit, je několik. V PVK teď teprve budou hledat to nejvhodnější řešení a na základě toho pak vyberou potřebné technologie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu