• Načítám...
>

Praha má první kosmický inkubátor

  • 11. května 2016,
  • 8:37,
  • PRAHA,
  • Redakce

Síť evropských podnikatelských inkubátorů Evropské kosmické agentury se rozšířila o šestnáctou pobočku. Inkubátor slavnostně otevřel generální ředitel Evropské kosmické agentury Johann-Dietrich Woerner spolu s generálním ředitelem CzechInvestu Karlem Kučerou a primátorkou hlavního města Prahy Adrianou Krnáčovou.Od roku 2012 je Praha sídlem Evropské agentury pro globální navigační satelitní systém. Otevření kosmického inkubátoru potvrzuje Prahu v pozici centra evropského kosmického dění.

Reklama

Generální ředitelé Evropské kosmické agentury a CzechInvestu podepsali v rezidenci primátorky hlavního města Prahy důležitý dokument.

„My jsme podepsali smlouvu s ESOU, která zajišťuje to, že CzechInvest je implementační agenturou pro business incubation center, to znamená inkubátor, který vyvíjí řešení pro vesmírné technologie v rámci běžného života,“ řekl Karel Kučera, generální ředitel CzechInvestu.

Celý projekt podpořil výrazně i pražský magistrát.

„Praha samozřejmě podporuje tyto aktivity, protože už před měsícem otevřela Startup centrum, které nebylo zaměřené konkrétně na právě Space technologii, ale právě jsme vyčlenili dva prostory, protože jsme věděli, že ESA BIC bude mít zájem získat dva prostory pro inkubování právě tohoto podnikatelského projektu. Takže dáváme k dispozici jak prostory, tak i finanční pomoc 850 tisíc euro,“ řekla Adriana Krnáčová (ANO 2011), primátorka hlavního města Prahy.

Jde o první kosmický inkubátor ve střední a východní Evropě a pro realizaci nových nápadů bude výraznou pomocí.

„Dostanou nějakou finanční částku. Je to 50 tisíc eur na dva roky, k tomu aby vyvinuli finální produkt, který později bude umístěn na trh,“ řekl Karel Kučera, generální ředitel CzechInvestu.

Využití kosmických materiálů a výzkum v této oblasti zní velmi složitě, ale ve skutečnosti jde i o výrobky z našeho blízkého okolí.

„Akumulátorový šroubovák je v podstatě aplikace věcí, které se používaly při první misi na měsíc, takže ono opravdu to praktické využití vesmírných technologií je v jakékoli oblasti lidského života co si představíte,“ řekl Karel Kučera, generální ředitel CzechInvestu.

Jak se zmínil i generální ředitel Evropské kosmické agentury Johann-Dietrich Woerner, věřme, že naše firmy přijdou s inovativními produkty, ze kterých budeme mít prospěch všichni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu