• Načítám...
>

Zastupitelé vyhlášku o buskingu zatím nezmění

  • 20. června 2016,
  • 19:30,
  • PRAHA,
  • Milan Schmidt

Už několik měsíců platí na území Prahy vyhláška, která výrazně omezuje busking. Pouličním umělcům se to samozřejmě nelíbí a chtějí, aby zastupitelé vyhlášku přepracovali ve spolupráci s odborníky z oblasti kultury. Mají výraznou podporu části veřejnosti.

Reklama

Vyhláška omezující pouliční umění na území Prahy nedá spát buskerům. Vyhlášku považují za nepovedenou a tak během festivalu Praha žije hudbou, sesbírali téměř 3 000 podpisů pod petici za přepracování vyhlášky. Na jednání zastupitelstva se petice projednávala až v pozdních večerních hodinách.

„Nemyslím si, že je zcela důstojné hlasovat takovou to věc takhle pozdě. Rozhodně by bylo lépe to příště lépe připravit a hlasovat to v časnějších hodinách, tak aby byl dostatek zastupitelů na svých místech,“ řekl Michal Hašek (ANO 2011), zastupitel hl. m. Prahy.

V rozpravě zazněla řada argumentů, z nichž některé byly dokresleny živou hudbou. Přítomní zastupitelé si sice s chutí zazpívali, ale přepracování vyhlášky prozatím hlasováním neprošlo. Chtějí počkat na konkrétní výsledky účinnosti vyhlášky po delším časovém odstupu.

„Výbor legislativní slíbil, že se k tomu v říjnu vrátí, po té co vlastně budou nějaké data z toho vyhodnocení, za což mi budeme rádi, protože samozřejmě zjistíme jak ty obyvatelé, kteří bydlí v centru města, jakým způsobem jim to pomohlo nebo nepomohlo. Kolik budeme mít stížností z jedné strany nebo z druhé strany,“ řekla Eliška Kaplický Fuchsová (ANO 2011), zastupitelka hl. m. Prahy.

Zástupci organizátorů petice čekali na výsledek hlasování dlouho a neskrývali své zklamání.

„Neustaneme v tom, že bychom tu vyhlášku chtěli změnit. Jsme pro regulaci, ale tahle ta regulace je hodně nešťastná a pro kvalitní umění likvidující, takže doufáme, že zastupitelé uznají za vhodné aspoň v budoucnu, aby byla změněna,“ řekl Jan Gregar, zástupce petičního výboru.

Složitá záležitost tak zůstává otevřenou i nadále. Buskeři chtějí prosadit změnu vyhlášky, zastupitelé čekají na výsledky její účinnosti. Napětí se tak stupňuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu