• Načítám...
>

Pražská ZOO vrací další koně do přírody

  • 17. července 2016,
  • 20:05,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

ZOO Praha žila posledních několik týdnů velkými přípravami na další převoz koní Převalského. Odlet armádního letounu jsme sledovali přímo na letišti.

Reklama

Jedním z hlavních projektů ZOO Praha je ochrana koní ve volné přírodě. Nedílnou součástí tohoto projektu je i návrat koně Převalského zpět do mongolské stepi. Od roku 2011 uskutečnila ZOO Praha ve spolupráci s Armádou ČR již pět transportů. Během nich bylo dosud na vzdálenost téměř 6 tisíc kilometrů přepraveno osmnáct klisen a jeden hřebec.

"Jednak ten šestý transport, ten letošní transport je odlišný ještě v jednom podstatném ohledu. On bude totiž zdvojený. My chceme převézt tyto čtyři klisny evropské z Evropy do Gobi B, potom Casou přeletět do Ulánbátaru. Tam naložit další koně Převalského z národního parku Chustajnoru a s nimi potom také ještě letět do té Gobibe," řekl Miroslav Bobek - ředitel ZOO Praha.

Přísně chráněnou oblastí byla Gobi B vyhlášena v roce 1975 a na místo se letí více, než 20 hodin.

"Všechny lety, které doposud zoologická zahrada absolvovala, tak jsme jako Armáda jim pomáhali právě letounem CASA. Je to armádní letoun a veškerá posádka jsou vojáci 24. základny dopravního letectva. Zuzana Spačková - tisková mluvčí letiště Kbely.

Po dalekosáhlých přípravách bylo vše dotaženo do zdárného konce a klisny Heja, Reveta, Nara a Hilige byly naloženy do letadla a připraveny vrátit se do volné přírody.

"Staré mongolské přísloví říká, že divoké koně sedlá pouze vítr a déšť," dodala Eva Kislingerová (ANO 2011) - náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

A toto by mělo být v budoucnu samozřejmostí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu