• Načítám...
>

Začala výstava Eduarda Steinberga

  • 24. února 2017,
  • 21:27,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Eduard Steinberg - Z Moskvy do Paříže, to je název nové výstavy Galerie hlavního města Prahy. Obrazy ruského umělce můžete vidět v Domě u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí až do května.

Reklama

V Galerii hlavního města Prahy byla zahájena výstava výtvarníka Eduarda Steinberga, představitele nonkonformismu, který měl celý svůj umělecký život blízko k Praze.

"Jedná se o výstavu ruského neoavantgardního malíře, který začínal svou tvorbu v šedesátých letech poměrně tradicionalistickou expresivní malbou, ale postupnou redukcí se dostával až k čistě abstraktní práci, v níž vycházel z tvorby ruského avantgardisty Kazimira Maleviče," řekl Jakub Král, koordinátor výstavy.

Steinberg měl blízký vztah s českými konzistoriky, kteří mu díky svým kontaktům pomohli prorazit i v západní Evropě.

"Steinberg Prahu ani Čechy nikdy nenavštívil, ale po celý svůj život udržoval poměrně čilý korespondenční styk s tuzemskými historiky a teoretiky umění, jako s Miroslavem Lamačem nebo Jiřím Padrtou, a později od roku 1973 i s Jindřichem Chalupeckým," řekl Jakub Král.

Kurátorem výstavy je německý historik umění Hans Peter Riese, který se díky svým českým kolegům seznámil se Steinbergem v roce 1985 v Moskvě, a zůstali přátelé až do smrti ruského výtvarníka.

"Celou výstavu jsem koncipoval podle jeho uměleckého vývoje, ale přizpůsobil jsem ji i těmto menším prostorám. Celá výstava je zakončená jeho největšími a nejvýznamnějšími obrazy. Se Steinbergem jsme byli dlouholetými kamarády, znali jsme se už v Rusku a pak jsme se setkávali s Paříži. Byl velice vzdělaným a úžasným člověkem. Až do jeho smrti jsme byli velice dobří přátelé," řekl Hans Peter Riese.

Výstavu Eduard Steinberg: Z Moskvy do Paříže můžete navštívit v Dome U Kamenného zvonu do 28. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu