• Načítám...
>

Malířka Kočendová vystavuje i dědova díla

  • 21. února 2018,
  • 16:40,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Dvougenerační výstavu obrazů malíře Pavla Raszky a jeho vnučky, výtvarnice Moniky Kočendové prezentuje galerie v Novoměstské radnici. Pro oba umělce byla a je velkou inspirací příroda se vší svou mnohotvárností plnou přeměn a mnoha tváří. Některá jejich díla nezapřou jejich příbuzenský vztah a v něčem podobný pohled na okolní svět.

Reklama

Výstava výtvarnice Moniky Kočendové a jejího dědy malíře Pavla Raszky v Novoměstské radnici ukazuje tradiční a na 2. straně současný moderní pohled na svět. Pro oba malíře je pak charakteristická pestrost a jasnost barev a také smysl pro detail.

"Děda dělal portréty a akty, dělal pastely, on byl velmi schopný. Tam můžete vidět i suchou jehlu a dělal mnoho technik. Měl i kubistické období, které zrovna nemusím. Tady jsou pouze krajiny, to je pravda, ale zdaleka to není největší část jeho tvorby," řekl Monika Kočendová - výtvarnice, autorka výstavy.

Pavel Raszka se věnoval kresbě a malbě už od svých dětských let, ale jeho vnučka této umělecké vášni podlehla naplno teprve až před několika lety a učarovaly jí především stromy a vodní hladiny.

"Já jsem se do té doby starala o děti a vydělávala peníze keramikou. Jen jsem to v sobě nosila. I jsem cítila, že k tomu, aby člověk kreslil krajinu, musí nějakým způsobem dozrát. Ve 20 bych to nedokázala," řekl Monika Kočendová - výtvarnice, autorka výstavy.

"Samozřejmě jsem rád, že tady mám takovou dvougenerační výstavu, protože pro mě tato výstava, kromě toho, že se mi ty obrazy velmi líbí a jsem za ně rád, také mi vlastně ukazuje, co je všechno v této galerii možné zkombinovat," řekl Albert Kubišta - ředitel Novoměstské radnice.

Výstava Ahoj dědo v galerii Novoměstské radnice potrvá do 11. března. Navštívit ji můžete kromě pondělí vždy od 10 do 18 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu