• Načítám...
>

Sucho v metropoli trápí občany i zvířata

  • 18. července 2018,
  • 13:21,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Nedostatek srážek, vysoké teploty a vyprahlá krajina. Tak v poslední době vypadají jarní a letní měsíce v České republice a území hlavního města není výjimkou. Boj proti suchu v Praze svádí nejen povolané instituce, ale i občané a zvířata.

Reklama

Stejně jako většinu území ČR také Prahu trápí sucho. Občasné srážky totiž nestačí doplnit hladinu spodních a povrchových vod na normální úroveň a hlavní město se tak potýká s jejich nedostatkem. 

"Snižuje se i voda v rybnících. Máme problémy v potocích, kdy musíme nadlepšovat průtoky vypouštěním vody z přehrad," řekl Ondřej Palička, vedoucí střediska Vodních toků Praha. 

Situace už je natolik vážná, že se správci vodních toků rozhodli k regulačním opatřením. Třeba v Praze 4 už teď platí zákaz odběru povrchových vod. Ten se týká především lokalit Šeberovskému rybníka nebo Litovicko-Šáreckého potoka. 

"Je to hlavně z důvodu toho, že na vodní prostředí jsou vázány různí živočichové, takže kdyby se odebírala voda z potoků, tak by se narušil jejich přirozený životní prostor," řekl Ondřej Palička. 

Nedostatek vody se ale podepisuje i na volně žijících zvířatech.

"Pozorujeme to na několika případech. Jednak se k nám tento rok dostává velmi mnoho dospělých vysílených ježků, daleko větší množství, než kdy dříve. Dostávají se k nám třeba také veverčí mláďata, která jsou velice malá. Za posledních 7 let jsme to nezažili a je to způsobeno tím, že samice nemají vodu," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelů Záchranné stanice Praha. 

Voda v přírodě ale zvířatům chybí nejen k pití, ale také k ochlazení. Ošetřovatelé z pražské záchranné stanice proto radí, aby lidé v dobách sucha vodu zvířatům sami nabídli. 

"Třeba dát misky s vodou na zahradu. Ideální jsou třeba velké podmisky pod květináče. Aby to byla velká a mělká miska. Nemá smysl dávat nějaký hrnec nebo lavor, protože v tom se to zvíře může utopit. Ptáci se také velmi rádi koupají a potřebují to k životu, aby si udržovali peří. Takže zvířata potřebují nejenom pít, ale také se koupat," řekla Zuzana Pokorná. 

Je jasné, že pokud v nejbližší době nezačne více pršet, klimatická situace v letním období může být v dalších týdnech ještě horší. Do té doby správci vodních toků doporučují, nejen zahrádkářům, zadržovat dešťovou vodu a s tímto nedostatečným zbožím pečlivě hospodařit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu